Xbox 360 přináší rodičům nástroj na kontrolu dětí

[Tisková zpráva] Praha, 7. listopadu 2007 — Společnost Microsoft dnes oznámila novou funkcionalitu systému Xbox 360, kterou je rodinný časový zámek (Family Timer). Xbox se tak stane jedinou herní konzolí, která podobnou možnost nabízí. Zámek umožní rodičům nastavit svým dětem maximální dobu, během které budou moci na konzoli hrát. Časové omezení lze přidělit buď na denní, nebo na týdenní bázi.

„Microsoft je na poli elektronické zábavy světovým leaderem a z tohoto důvodu je jeho společenskou povinností vytyčovat cestu všem ostatním subjektům. Jednou z našich priorit tak je, aby měli rodiče dostatečnou možnost kontroly nad volným časem svých dětí,“ říká Robbie Bach, prezident divize Entertainment & Devices společnosti Microsoft.

Časový zámek je jednou z dalších rodičovských funkcí systému Xbox 360. Ten je v herním odvětví hlavním průkopníkem tohoto trendu – současná verze rodičům umožňuje blokovat hry s nevhodným obsahem. Časový zámek na podobném principu už nabízí operační systém Windows Vista, nyní se tak přenáší i do světa herních konzolí. Jeho funkčnost je velmi jednoduchá, lze pomocí něj nastavit denní nebo týdenní limity na hraní her. Uživateli se při dlouhém hraní na obrazovce nejdříve objeví upozornění o blízkém vyčerpání limitu, po chvíli se pak konzole sama vypne. Tato funkce se na nových systémech objeví na konci letošního roku, stávající Xboxy 360 pak budou automaticky vylepšeny pomocí systémového updatu na nových hrách.

Xbox byl prvním herním systémem se zabudovaným rodičovským zámkem. V menu se dá najít pod záložkou „Family Settings“ a umožňuje nastavit několik parametrů, které ochrání děti před nevhodným obsahem. Letos se podobná funkcionalita objevila i na operačním systému Windows Vista. Ten umožňuje kromě hraní her nastavit pravidla i pro brouzdání po Internetu a další využití počítače. Tyto nástroje umožní rodičům kontrolovat, kdy a jaké hry děti hrají, jaké programy spouští a jaké webové stránky mohou navštěvovat. Podle vyjádření Robbieho Bacha se ve světě prodalo víc než 13 milionů Xboxů a tlak na kontrolu obsahu je tak stále větší. Časový zámek je dalším z řady nástrojů, které rodičům přinesou vetší bezpečnost pro jejich děti.