Xerox opět vytáhl proti padělatelům

[Tisková zpráva] Xerox představuje technologii pro tisk textu viditelného pouze pod infračerveným světlem. Doposud byly bezpečnostní technologie nákladné. Jejich využití se omezovalo na ochranu zásadních dokumentů nebo tam, kde bylo možné náklady rozložit do delšího období. Xerox nabízí cenově přijatelnou technologii pro ochranu před padělateli vstupenek, kupónů, certifikátů, licencí a jiných dokumentů.

Praha, 5. října 2007 – Společnost Xerox představuje novou bezpečnostní technologii InfraredMark pro tisk textu čitelného pouze pod infračerveným světlem. Tato technologie najde široké využití především v oblasti zabezpečení vstupenek, kupónů, certifikátů, licencí, identifikačních dokumentů a dalších tiskovin před případnými padělateli.

Speciální font InfraredMark Specialty Imaging Font lze tisknout běžným tonerem, „suchým inkoustem“, který vytváří xerografické obrázky. Je k tomu možné použít standardní digitální barevné produkční stroje Xerox vybavené RIPem firmy Xerox v kombinaci s papíry s velmi hladkým povrchem a vysokou bělostí – např. řadou Colotech Gloss Coated. Pokud dojde ke kopírování nebo ke změně dokumentu, text kopie se poškodí a pod infračerveným světlem bude nečitelný.

Uvedená technologie využívá systém xerografických barev Xerox. Každá barva se vytváří smícháním čtyř základních barev – azurové, fialové, žluté a černé, známých pod zkratkou CMYK.

„Existuje celá řada způsobů jak namíchat tyto barvy a vytvořit z nich barvu jinou. Ale protože každá ze základních barev reaguje na infračervené světlo jinak, určité kombinace jsou pod infračervených světlem viditelné a jiné nikoliv,“ vysvětluje Raja Bala, vedoucí výzkumník centra Xerox Research Center Webster a spoluobjevitel technologie. „Xerox používá tuto vlastnost pro vytvoření infračerveného textu, který není rozpoznatelný lidským okem, ale je viditelný infračervenou kamerou.“

Novou technologii obsahuje sada FreeFlow® Variable Information Suite 6.0, kterou Xerox představil v září. Software zjednodušuje výrobu personalizovaných dokumentů a jeho speciální fonty lze použít pro ochranu před padělateli. Tyto bezpečnostní prvky se mohou upravit pro každý dokument zvlášť, což usnadňuje autorizaci a snižuje pravděpodobnost výroby falzifikátu.

Výzkumné centrum Xerox Research Center Webster, které je součástí divize Xerox Innovation Group, zaznamenalo v oblasti vývoje speciálních bezpečnostních technologií již několik úspěchů. Kromě technologie InfraredMark k nim patří technologie MikroText tisknoucí znaky o velikosti menší než 1 bod; technologie Glossmark, která tiskne znaky viditelné jen při sledování papíru z určitého úhlu; technologie FluorescentMark tisknoucí text viditelný jen pod ultrafialovým světlem; a Correlation Mark (jedno a dvouvrstvý), jež tiskne text viditelný pouze po přiložení průhledné folie s vytištěným motivem.

Divize Xerox Innovation Group působí v oblasti vývoje barev, práce s počítači, digitálního zobrazování, elektromechanických systémů, nových materiálů, lingvistiky, analýzy práce a v nanotechnolo­giích. Využívá přitom zkušenosti společnosti Xerox v tisku a správě dokumentů. Více informací naleznete na www.xerox.com/in­novation. Software FreeFlow VI obdržel ocenění R&D 100 Award jako „jeden ze 100 technologicky nejvýznamnějších produktů roku“.

Xerox Czech Republic prodává na našem trhu publikační tiskové systémy, černobílé a plnobarevné multifunkční kopírovací stroje s faxy a tiskárnami, velkoformátové stroje a tiskárny, stejně jako software pro document management. Ke všem strojům dodává Xerox i spotřební materiál a poskytuje kompletní servis a údržbu. Do nabídky firmy rovněž patří celá škála služeb od pronájmu strojů až po sofistikovaný outsourcing. Outsourcingu se věnuje celá samostatná divize XGS (Xerox Global Services).

Více informací o firmě Xerox naleznete na adrese www.xerox.cz.