Xerox vyvinul „stříbrnou částečku“ umožňující nahradit křemíkové obvody plastem

[Tisková zpráva] Praha, 19. listopadu 2009 – Vývojem nového stříbrného inkoustu připravili vědci ze společnosti Xerox podmínky pro komerční výrobu elektrických obvodů, které je možné tisknout. Výrobci tak budou moci využít extrémně levný způsob, jak dodat „inteligenci“ nebo výpočetní výkon na širokou škálu povrchů, jako jsou plast nebo látka. Bude proto možné rozvíjet nové aplikace, jako například „inteligentní“ krabičky na léky, které sledují, kolik si jich pacient vzal, nebo obrazovky, které se srolují, aby se vešly do aktovky.

„,Mnoho let probíhal celosvětový závod o nalezení levného způsobu výroby elektrických obvodů,“ řekl Paul Smith, manažer laboratoře Xerox Research Centre of Canada. „Našli jsme stříbrnou částečku, s níž se výrobky jako elektronické šaty a levné hry mohou stát skutečností. Tento průlom znamená, že naše odvětví bude umět tisknout elektrické obvody na širokou škálu materiálů, a to s nízkými náklady.“

Masovému rozšíření levné elektroniky dosud bránila logistika a náklady na výrobu křemíkových čipů, která vyžaduje rozsáhlé provozy s čistými prostory. Stříbrný inkoust, kterým lze při nízké teplotě tisknout na různé povrchy, tyto bariéry odstraňuje. Tisknutelné obvody lze použít pro mnoho výrobků, jako jsou vysokofrekvenční visačky, lehké a pružné elektronické čtečky a nápisy, senzory, solární články a nové aplikace jako např. nositelná elektronika.

„Budeme moci tisknout obvody v téměř jakékoliv velikosti od malých až po velké formáty, jako jsou široké role plastových fólií, což bylo pro současný křemíkový průmysl nemožné,“ řekl Hadi Mahabadi, viceprezident a manažer střediska Xerox Research Centre Canada.

V dalším kroku plánuje Xerox plošně oslovit zainteresované výrobce a vývojáře, kterým poskytne vzorky inkoustu pro testování a hodnocení jeho využití pro různé aplikace.

XEROX je světovým lídrem a nositelem inovací v oblasti správy dokumentů a tiskového prostředí. Nabízí produkty pro domácnosti i řešení pro firmy různých velikostí, od malých společností až po mezinárodní korporace, kterým umožňuje dosáhnout plně integrovaného řízení dokumentů. Xerox dodává zákazníkům samostatně nebo v rámci svých řešení široké spektrum zařízení – černobílé a barevné multifunkční zařízení, faxy, tiskárny, velkoformátová zařízení, produkční a publikační tiskové systémy, dále software pro správu dokumentů a služby v oblasti tvorby, zpracování, archivace a řízení toku dokumentů. Xerox pomáhá zákazníkům díky nejnovějším technologiím snížit provozní i personální náklady a zefektivnit obchodní procesy.

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Root.cz: Firefox hodí za rok přes palubu stará rozšíření

Firefox hodí za rok přes palubu stará rozšíření

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů pro podnikatele

Změny v daních z příjmů pro podnikatele

DigiZone.cz: Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

Zdeněk Gerlický: nový ředitel nangu.tv

DigiZone.cz: Sat novinky: Je tu Sky Sport News HD

Sat novinky: Je tu Sky Sport News HD

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Podnikatel.cz: Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Podnikatel.cz: Snížení DPH na 15 % se netýká všech

Snížení DPH na 15 % se netýká všech

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí