Potvrzeno. Největší video portál YouTube neporušuje autorská práva

23. 9. 2010

[Tisková zpráva] Federální soud v Madridu zamítl obvinění španělské vysílací společnosti Telecinco, která obvinila YouTube z porušování autorských práv. Rozhodnutí soudu je jasným vítězstvím pro internet a pravidla, která jej upravují.

„S dnešním verdiktem jsme velice spokojeni”, říká Aaron Ferstman, YouTube PR manager pro Evropu, Blízky Východ a Afriku. „Naše vítězství jen potvrzuje to, co jsme vždy říkali: způsob fungování YouTube je legislativně v pořádku. Soud v Madridu potvrdil, že YouTube je pouze platformou pro hostování obsahu a z tohoto titulu nemá povinnost kontrolovat a prověřovat videa před jejich umístěním na portál YouTube.”

Federální soud v Madridu dnes potvrdil, že vlastníci obsahu jsou povinni informovat YouTube, pokud materiál nahraný na portál YouTube porušuje jejich autorská práva. Na základě této informace je YouTube schopen zakročit a odstranit obsah, který porušuje autorská práva. Služba YouTube navíc vlastníkům obsahu nabízí bezplatný Nástroj pro ověření autorských práv. Tento nástroj známý také pod názvem „Content ID” umožňuje automaticky identifikovat obsah porušující autorská práva a zabránit jeho nahrání na YouTube. Nástroj pro ověření autorských práv využívá více než tisíc mediálních skupin po celém světe. V databázi, na jejímž základě se ověřují autorská práva k nahrávanému obsahu, se nachází již přes milion referenčních souborů.

Doplňující informace k rozhodnutí Federálního soudu v Madridu
Federální soud zamítl žalobu španělské vysílací společnosti Telecinco, podle které nese YouTube odpovědnost za neautorizovaný obsah umístěný na její platformě. Soud svým rozhodnutím potvrdil evropskou legislativu, která říká, že platformy typu YouTube mají povinnost stáhnout materiál porušující autorská práva teprve poté, co jsou na tuto skutečnost upozorněny vlastníkem práv. Evropská legislativa rovněž říká, že vlastníci autorských práv, nikoli poskytovatelé služeb, mají nejlepší předpoklady k tomu, aby poznali, zda je dílo autorizováno k umístění na internetu. Tato legislativa chrání zájmy vlastníků autorských práv a zároveň umožňuje fungovat internetovým službám typu YouTube. Pokud by za porušování autorských práv nesly odpovědnost tyto platformy, fungování mnoha populárních webových stránek, například YouTube, Facebook, Twitter nebo MySpace, by se prakticky zastavilo. Jejich provozovatelé by totiž museli u každého videa nebo fotografie prověřovat autorská práva.

YouTube: Program ověřování obsahu
YouTube se zavazuje pomáhat držitelům autorských práv při hledání obsahu porušujícího autorská práva a jeho odstraňování ze své platformy. Za tímto účelem YouTube vytvořil Nástroj pro ověření autorských práv, který pomáhá vlastníkům autorských práv k dílu vyhledávat materiál, o kterém soudí, že tato autorská práva porušuje. Pokud držitel autorských práv zjistí, že na YouTube je nelegálně sdílen jeho obsah, může se rozhodnout, co s tímto obsahem udělá. Může požádat YouTube o odstranění obsahu, nebo může k obsahu umístit svou inzerci a tím ho monetizovat.

Více informací o soudním rozhodnutí v článku A Big Win for the Internet. Více informací o ochraně osobních údajů na YouTube

O společnosti Google Inc.
Inovativní vyhledávací technologie společnosti Google umožňují každodenní přístup k informacím milionům lidí po celém světě. Google založili v roce 1998 Larry Page a Sergey Brin, dva studenti univerzity ve Stanfordu, a dnes má přední postavení na všech hlavních globálních trzích. Model cílené reklamy, který Google nabízí svým zákazníkům, poskytuje firmám všech velikostí měřitelné výsledky a zároveň rozšiřuje možnosti internetu pro samotné uživatele. Centrála společnosti Google se nachází v americkém Silicon Valley, jednotlivé pobočky pak na různých místech Ameriky, Evropy a Asie. Více informací najdete vždy na www.google.com.

Technická podpora pro české uživatele
Pro více informací o produktech Google mohou čeští uživatelé kontaktovat komunitu laiků, vývojářů a IT pracovníků na portálu GUG.cz. Jde o externí projekt, který kromě technické podpory ve spolupráci s inženýry z Googlu, nabízí i širokou škálu novinek, diskusních fór a odborných přednášek.

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Podnikatel.cz: Vrátí zvýhodnění, ale výrazně omezí paušály

Vrátí zvýhodnění, ale výrazně omezí paušály

DigiZone.cz: Další dva kanály nabídnou HbbTV

Další dva kanály nabídnou HbbTV

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Lupa.cz: Seznam mění vedení. Pavel Zima v čele končí

Seznam mění vedení. Pavel Zima v čele končí

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Podnikatel.cz: Berňák kvůli EET prodlužuje otevírací dobu

Berňák kvůli EET prodlužuje otevírací dobu

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla