YouTube představuje celosvětový program „YouTube symfonický orchestr“

[Tisková zpráva] Poprvé mají čeští talentovaní hudebníci šanci komunikovat s největšími osobnostmi současné hudby prostřednictvím YouTube a učit se od takových mistrů, jakými jsou celosvětově uznávaný a oceňovaný skladatel Tan Dun, dirigent Michael Tilson Thomas a mnoho dalších.

YouTube, největší video komunita na internetu pro vyhledávání, sledování a sdílení originálně vytvořených videí, spouští projekt s názvem „YouTube symfonický orchestr“ (YouTube Symphony Orchestra). Cílem projektu je sestavit hudební těleso z nejlepších hudebních talentů z celého světa, a změnit přístup k orchestrální hudbě a podpořit rozvoj mladých talentů, jimž YouTube poskytne příležitost představit své umění světu. Symfonický orchestr YouTube je vůbec prvním programem portálu YouTube (www.youtube.cz/sym­phonycz), který je uváděn simultánně po celém světě – na všech 23 lokalizovaných stránkách YouTube a ve 14 různých jazycích.

Projekt startuje začátkem prosince a trvá do 28. ledna 2009. V těchto dnech se mohou hudebníci z celého světa pochlubit na YouTube videy, v nichž hrají dva kusy: tím prvním bude originální kompozice, kterou složil Tan Dun speciálně pro účely této soutěže, druhým pak libovolná klasická skladba. Po skončení soutěže budou všechny příspěvky vyhodnoceny a odborná porota sestávající ze zástupců Londýnského symfonického orchestru, Carnegie Hall a dalších odborníků vybere semifinalisty. Členové YouTube komunity pak budou moci od 14. února do 22. února posílat své hlasy a 2. března 2009 bude na stránce YouTube vyhlášen vítěz.

Vybraní hudebníci získají letenku do New Yorku, kde se budou moci zúčastnit třídenního semináře klasické hudby za účasti osobností jako Michael Tilson Thomas nebo Tan Dun. Seminář bude zakončen koncertem v Carnegie Hall. Další videa budou zobrazena na domácí stránce YouTube v sedmi zemích, přičemž z těch nejlepších bude sestavena video-symfonie.

Na organizaci projektu se podílejí London Symphony Orchestr, koncertní síň Carnegie Hall, Oscary ověnčený skladatel Tan Dun, světově uznávaný dirigent Michael Tilson Thomas, vynikající pianista Lang Lang, hudební škola Julliard School a mnoho dalších. Českými partnery jsou Symfonický orchestr hlavního města Prahy (FOK) a Pražská komorní filharmonie (PKF).

Programový ředitel Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK PhDr. Petr Daněk, PhD. říká: „Myšlenka on-line orchestru nás velmi zaujala a moc rádi podpoříme všechny hudební nadšence, kteří pomohou přiblížit vážnou hudbu mladým uživatelům internetu. Mladé lidi se snažíme oslovit i my v rámci našich dětských projektů nebo plánovaných koncertů pro teenagery.“

Jan Staněk (28), kontrabasista a zároveň inspektor Pražské komorní filharmonie dodává: „Projekt je nám blízký už proto, že jsme "mladý orchestr“, YouTube všichni známe a využíváme právě kvůli hudbě. Stejně jako v tomto projektu, i my se snažíme dávat šanci mladým hudebníkům v rámci Orchestrální akademie, kterou jsme založili a doufáme, že nejenom spousta jejich členů, ale i dalších českých talentů se do projektů zapojí.“

Po uvedení české verze YouTube v říjnu je tento projekt dalším krokem, jak dát českým uživatelům prostor se projevit, a to i vzhledem k tomu, že česká vážná hudba má bohatou historii, celosvětově známé hudební skladatele i díla. Na českém YouTube je už v současnosti možné najít speciální partnerské kanály věnované hudbě různých žánrů, a těmi jsou kanály festivalu Bohemia Jazz Fest www.youtube.cz/bo­hemiajazzfest, festivalu Moffom www.youtube.cz/Mof­fom, případně kanál komunity amatérských kapel pod názvem Bandzone.cz www.youtube.cz/ban­dzone.

Více informací o pravidlech a průběhu soutěže lze najít přímo na portále YouTube www.youtube.cz/sym­phonycz.

DigiZone.cz: Je tu první sportovní přenos přes mobily

Je tu první sportovní přenos přes mobily

Vitalia.cz: Co pomáhá dítěti při zácpě?

Co pomáhá dítěti při zácpě?

DigiZone.cz: Skylink: zpožděný kanál Prima +1

Skylink: zpožděný kanál Prima +1

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy