Zachování individuálních přístupů k zákazníkům si vyžádalo změny v organizační struktuře IT společností

[Tisková zpráva] PRAHA, 7. srpna 2007 – Struktura IT společností se mění. Skončilo období klasických profesních oddělení. Ve významných IT společnostech už dnes neexistují klasická oddělení programátorů, testerů, dokumentaristů či projektových manažerů. Zachování individuálního přístupu ke klientům spolu s dynamicky rostoucím množstvím projektů vedlo ke vzniku takzvaných Zákaznických týmů.

„Vzhledem ke každoročnímu růstu společnosti v řádech několika desítek procent bylo nutné provést organizační změny. Společnost jsme rozdělili na Zákaznické týmy, které mají ve svém portfoliu jednotlivé klienty. Týmy znají lépe potřeby zákazníků, dokáží nabídku přizpůsobit jejich stávajícím i budoucím potřebám a v neposlední řadě ovlivňují růst odbornosti svých členů,“ řekl Pavel Šťovíček, ředitel konzultační a technologické společnosti Logos.

V rámci společnosti Logos figuruje aktuálně sedm Zákaznických týmů. Specializace týmů je dána zákazníky, které mají ve svém portfoliu. Portfolio zákazníků se sestavuje s ohledem na obor působení klienta, jeho velikost a vnitřní procesy, aktuální potřeby a podobnosti nákupních procesů. V čele stojí manažer zákaznického týmu se svým zástupcem. Tým pak tvoří několik členů v profesích, které pokrývají obchodně-realizační proces.

„Se změnou organizační struktury vznikly vedle Zákaznických týmů také Odborné skupiny – například CRM, DWH-BI, ECM, ITMC a Mobility. Jejich role je specializace na konkrétní typ řešení, své služby klientům dodávají prostřednictvím právě Zákaznických týmů,“ vysvětlil Martin Váša, HR manažer konzultační a technologické společnosti Logos.

Novinky v organizační struktuře schvalují i personalisté. „Hlavní výhodu spatřuji ve skutečnosti, že trend jasně určuje pravidla, kdo kým je a co dělá, a tím staví na dlouhodobosti vztahu se zákazníkem a ze strany zákazníka na čitelnosti dodavatelské společnosti. V dnešní dynamické době je tento trend jediným možným pro udržování dobrých vztahů mezi dodavatelem a odběratelem,“ uvedl Jan Turek z personální agentury S.T.UNITE consulting.

Za největší plus je podle průzkumu společnosti Logos považován úzký vztah mezi obchodními partnery. Klienti mají kdykoli k dispozici dedikovaný tým lidí s odbornými znalostmi z oboru zákazníka. Ti tak lépe znají strategii klienta a jeho denní potřeby.

„Díky Zákaznickým týmům dokážeme poskytovat služby, které mají pro klienta vyšší přínos a jsou rychleji zaváděny do praxe. Na zákazníka tak máme vždy čas a dobře mu rozumíme. Je to výhodné po všech stránkách – počínaje rychlostí dodání zakázky, přes její plné vystižení potřeb klienta až po finanční úsporu, která oba jevy logicky provází,“ shrnul Pavel Šťovíček, ředitel konzultační a technologické společnosti Logos.

Vitalia.cz: Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

Vychytané vály a válečky na vánoční cukroví

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Podnikatel.cz: Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

120na80.cz: 5 nejčastějších mýtů o kondomech

5 nejčastějších mýtů o kondomech

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy