Hlavní navigace

Názor k aktualitě Alza prodejem 28. října porušila zákon, tvrdí Česká obchodní inspekce od Karel - Nejlepší je, že se to u nás muselo...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 10. 2016 14:03

    Karel (neregistrovaný)

    Nejlepší je, že se to u nás muselo zavést docela honem. To abychom to stihli zavést dříve, než to na západě zruší. Kupříkladu v Německu už se to dost uvolňuje a sílí hlasy, že by to měli zrušit. Už teď to má každá spolková země jinak. V řadě z nich si tedy nakoupíte přes týden i večer nebo ráno, v některých i v sobotu odpoledne. Neděli zatím dodržují všechny, ale místním se to moc nelíbí a chtějí do Evropy.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ladenschlussgesetz

    Osobně se zavřením obchodů ve svátek nemám problém. Trochu mi vadí, že tímto u nás vznikli rovnější mezi rovnými (já ve svátek do práce musím) a že se to neřešilo tak, jak se to podle mě řešit mělo: příplatkem za práci ve svátek. Osobně věřím, že kdyby za práci ve svátek musel zaměstnavatel vyplatit 100% příplatek, tak se řada obchodů ve svátek zavře zcela dobrovolně. Současná praxe, že zaměstnanci musí jít ve svátek do práce a za to dostanou den náhradního volna někdy v týdnu, je něco, co by stálo za řešení. Díky tomuhle nařízenému náhradnímu volnu neznamená práce ve svátek zvýšené náklady. Kdyby znamenala, tak si to rozmyslí mnohem víc firem, než jen obchody.

    Jestli účelem tohohle zákona bylo poštvat polovinu populace proti prodavačkám, tak se to daří.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).