Hlavní navigace

Názor k aktualitě Alza prodejem 28. října porušila zákon, tvrdí Česká obchodní inspekce od Filip Jirsák - V článku máte napsáno, že inspektoři nakoupili přímo...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 11. 2016 15:15

    Filip Jirsák

    V článku máte napsáno, že inspektoři nakoupili přímo na místě. A pokud já vím, v té tzv. „výdejně“ se normálně prodává, protože můžete zboží objednat přímo na místě – nebyla to tedy žádný ojedinělá akce inspektorů, ta „výdejna“ je na prodej normálně zařízená. Co jiného než „prodej“ je to, že do té prodejny přijdu, vyberu si zboží, zaplatím ho a odvezu si ho?

    Používáte stejný trik, který zkouší Alza, ale jenom tím, že ho zopakujete, nic nevysvětlíte. Spolu s Alzou se tváříte, že uzavření kupní smlouvy a prodej je jedno a totéž. Jenže podle mne je evidentní, že uzavření kupní smlouvy je pouze jedna ze součástí prodeje. Ta jiná práva při uzavření smlouvy na dálku mají totiž ten důvod, že před uzavřením smlouvy nevíte, co kupujete. V případě prodeje v prodejně Alzy je pořád smlouva uzavírána na dálku, protože objednávám zboží, aniž bych ho v tom okamžiku „měl v ruce“ a mohl si ho prohlédnout a vyzkoušet. Uzavření smlouvy na dálku by to nebylo v okamžiku, kdybych si v té prodejně vybral nějaké vystavené zboží, vyzkoušel si ho, rovnou bych si ho odnesl k pokladně a zaplatil. Naopak je otázka, zda by za uzavření smlouvy na dálku neměl být považován i prodej nábytku třeba v Ikea, kde si něco objednáte, a teprve pak vám ze skladu vydají nějaký kus, který teprve v okamžiku vydání vidíte poprvé.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).