Hlavní navigace

Názor k aktualitě Amazon získal povolení vyslat na orbitu 3236 satelitů s připojením k internetu od anonym - JWST je ukázkou klasického starého pojetí přístupu vědeckého...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 8. 2020 21:24

    bez přezdívky

    JWST je ukázkou klasického starého pojetí přístupu vědeckého zařízení, kde v případě ceny za vynesení pomocí Ariane5 jehož cena aktuálně po všech zlevnění které museli udělat je cca $200M za start. Tedy dává smysl cenu za zařízené klidně 10x navýšit. Cena JWST je ale prostě astronomická. Pokud ale cena za start klesne pod $20M u F9, kam se doufám dostane až zatlačí více konkurence která ale zatím spíš spí (čekáme až Bezos vrzne dveřma hangáru a "tady jí máte za měsíc letíme a cena za vynesení kg je menší než u F9"), tak se vyplatí stavět malé levné zařízení za nižší stovky M$ . K většímu výzkumu ve vesmíru se tak dostanou i bohatší vědecké organizace a státy, které dokáží postavit zařízení levněji než NASA, která za peníze co SpX stačí na vyvinutí komplet znovupoužitelného systému, postaví tak maximálně startovací rampu a pak už jen udělá tiskovku na které na obrázcích ukážou co bude za 15 let startovat a nebude znovupoužitelné.
    A náhrada Hubbla ve vesmíru není až tak potřeba. Právě díky tomu, že atmosféra Země je dobře průhledná ve viditelném spektru, tak za využití pokročilé adaptivní optiky dokážeme udělat velmi kvalitní pozorování. Ale bohužel se všemi omezeními a nyní nutností plánovat expozici tak aby se vyhla právě přeletům letadel, družic a vysledovatelného odpadu. Což ne uplně 100% jde takže ve výsledku jsou akademici naštvaní, na přednáškách to přenesou na laické zájemce o astrofotografii, kteří se začnou bít v prsa a lkát nepravé zvěsti o ztracené možnosti pozorovat hvězdy. Mimochodem už před 5 lety jsem si všimnul, že pár hodin po setmění a před rozedněním vlastně už není okamžik, kdy na obloze není vidět nějaká družice. V každém případě kdo bude chtít teď i v budoucnu vidět oblohu bez družic tak si jen musí počkat na cca čas mezi 23:00-3:00 (v zimě to bude daleko déle) To pak je vidět pořád jen ta klasická tmavá obloha bez družic a bude to takto vždy až do doby stavby prstence kolem celé Země, ale jen toho co bude aspoň 2000-3000km daleko, nějaká jeho část bude fakt vidět málem furt.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).