Hlavní navigace

Názor k aktualitě Babiš připouští debatu o zrušení televizních poplatků pro důchodce od KarelE - Nevidím podstatný rozdíl v tom, zda parlament rozhoduje...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 9. 2019 12:19

    KarelE

    Nevidím podstatný rozdíl v tom, zda parlament rozhoduje o tom, kolik ČT dostane, nebo o tom, kolik ČT dostane.

    V té první možnosti je jen marginální rozdíl v tom, že se dopředu neví, kolik lidí ten koncesionářský poplatek zaplatí. Jenže to číslo se meziročně moc nemění. Počet koncesionářů víceméně stagnuje, někde kolem 3.5 milionu.

    V čem je tedy zásadní rozdíl, zda parlament rozhoduje o tom, že ČT dostane měsíčně od každého koncesionáře 135 Kč, nebo o tom, že dostane ročně 5.66 miliardy Kč? Tu částku stanovuje parlament v obou případech a lidé prakticky nemají jak ji ovlivnit (leda snad vyhodit televizi a přestat platit). Obava, že by poslanci ČT za trest poslali méně peněz je stejně reálná jako obava, že by poslanci ČT za trest nechali poslat méně peněz.

    Že nezávislá média potřebujeme nezpochybňuji. Já jen nevidím žádný vliv způsobu financování na jejich chod. Jejich příjem má pod palcem parlament už dávno - právě tím, že rozhoduje o výši povinného koncesionářského poplatku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).