Hlavní navigace

Názor k aktualitě České nemocnice mají v kyberbezpečnosti nedostatky v IT a manažerech od RRŠ - To, že si paní doktorová s dcerou přečtou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 1. 2020 18:15

    RRŠ

    To, že si paní doktorová s dcerou přečtou o mých problémech s prostatou mne osobně tolik netíží - ostatně i sedmdesátiletý pan doktor si nechá vysvětlit a pochopí termíny "služební e-mail" a "soukromý e-mail".
    Horší je, že tu dokumentaci si cestou doktor-Seznam-Seznam-doktor posílají prostě proto, že každý má jiný program a jedinou další rozumně jednoduchou možností je papírová obálka pro papírovou kopii.
    Pak následují bezpečnostní perly typu komunikace se zdravotní pojišťovnou, která pošle seznam ošetřených pacientů zazipovaný-zašifrovaný, a v e-mailu napíše: "heslem je vaše číslo smlouvy" - a aby to bylo složitější, je to číslo jménem zipového souboru.
    Přihlašování do portálu certifikátem, z čehož stanoví diagnózu "tohle spáchal ajťák" každý doktor, snad s výjimkou psychiatrů, kteří to schovají do škatulky obyčejných paranoidních stavů.
    Sbírání a udržování databáze telefonních čísel pacientů, aby mohli dostat svůj elektronický recept.
    Každoroční vyplňování, opisování či scanování certifikátů kvality ke všem přístrojům, posílané na portál z Internet Exploreru na Windows 8.1, protože ten počítač se přeci kupoval před pěti lety, takže je vlastně "skoro nový".
    Pacientům v čekárně je potřeba zpřístupnit internet a protože to zabezpečení je fakt důležité, nainstluje se extra router se "sítí pro hosty", která nemá přístup do vnitřní sítě - pomineme-li to, že "WAN rozhraní" je v běžné síti s IP o jedna větší, než doktorův počítač...
    ...
    Je toho hodně, co by se dalo zlepšit, ale po pravdě: doktor je tu od toho, aby léčil - a k tomu by mu měl někdo připravit vhodné podmínky, včetně "ICT zázemí". On sám si to neudělá - a když, tak blbě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).