Hlavní navigace

Názor k aktualitě CETIN od května navýší upload xDSL, u 100Mbit linek se zvýší z 10 na 20 Mbit/s od anonym - Přesně tak. Nepřestává mě fascinovat jak se řeší...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 4. 2021 15:00

    bez přezdívky

    Přesně tak. Nepřestává mě fascinovat jak se řeší možnost bondingu, rychlejšího uploadu a spol. u 100 MBit linek a na "horší bronzáky" se kašle.
    Už cca 10 let platím O2 za tarif Internet HD (pod různými podnázvy) s proklamovanou rychlostí 20/2. Reálná rychlost po celou dobu max 13/1. Když se objevily informace o CETIN Terminatoru, zkoušel jsem přes Metronet (který ho za rozumných podmínek nabízí) zjistit jaké jsou moje možnosti, že bych k nim od O2 přešel - dle jejich zjištění byly informace od CETINu takové, že na mé přípojce by byl Terminator k ničemu, protože náš "obecní" DSLAM (žadný předsunutý, pouze jeden klasicky "na poště") bonding ani vectoring a spol. neumožňuje, můj konec linky má příliš velký útlum a že tedy větší rychlost z linky nevymáčkneme. Na začátku března mělo O2 noční servisní odstávku a po ní se rychlost DL zvýšila na cca 21 Mbit, byť s mírně horším pingem. Teď po cca měsíci a půl to opět mírně zpomalilo na cca 17. Asi už jsem si užil té léta placené rychlosti dost :-) UL stále 1 Mbit a víc ani ťuk.
    Moje matka má v cca 2x větší obci (městě) stejný tarif, ale reál poslední doby je i 24/4, ping 13ms. Holt mají asi lepší dráty a ještě navíc nejeden předsunutý DSLAM.
    Pro šťouraly a "wifináře" - loni na jaře (po startu homeoffice a distanční výuky) jsem oslovil 5 WiFi poskytovatelů co mají u nás v obci pokrytí. "Vaši obec pokrytou máme, ale u Vás bohužel ne". Pak ještě zmíněný Metronet (který ze všech oslovených komunikoval nejserioznějším způsobem) a i pokus o 5G Nordic Telecom. Vše bez úspěchu, podle všech "bezdrátařů" u mě na baráku prostě nemají signál. Neoslovoval jsem O2 ohledně "pevné 5G ready", ale jelikož mají vysílač na stejném místě jako Nordic, neslibuji si od toho víc - nehledě na to, že nedělají otestování před instalací a tak se se skutečností, že to nebude fungovat asi musí vypořádat až v kruté realitě u zákazníka :-) Navíc jejich poplatek za veřejnou IP na technologii "5G ready" je nehorázný - resp. je nehorázný za pevnou veřejnou IP adresu (254,- Kč/měsíc .. to jako fakt???) a pouze veřejnou zdá se nenabízejí - Leda by byla v ceně tarifu a nikde se o tom nepsalo, pak tedy pardon.
    Stále zůstávám tedy na kabelu, rád bych na něm zůstal i do budoucna (ale optika by bodla, i když i to je kabel, že :-)), ale je to někdy utrpení. Manželka musí aplikovat homeoffice včetně videokonferencí, takže jsem jí musel pořídit router s datovou SIM pro její práci. A s dětmi na online výuce (pouze zvuk bez kamer směrem ven) a občas na homeoffice se mnou (VPN) se na té VDSL nějak srovnáme. Ale 1 Mbit UL je v současné době prostě extrém ...

    CETINe .. řešíte navyšování rychlosti u rychlých a na ty opravdu pomalé zapomínáte !!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).