Hlavní navigace

Názor k aktualitě Čínský Huawei vybaví datové centrum ČEZu, firma nabídla nejnižší cenu od Marcel - Tak v první řadě USA jsou naši spojenci,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 11. 2018 8:56

    Marcel (neregistrovaný)

    Tak v první řadě USA jsou naši spojenci, Čína ne. Energetika je pro stát velice důležitá a tudíž i velmi citlivá na bezpečnostní rizika. Obzvlášť v době, kdy je ve hře na dostavbu JE Temelín ruská firma. Jako bezpečnostní riziko vyhodnotila firmu Huawei a ZTE i naše BIS a to už ve výroční zprávě za rok 2013.
    Z bezpečnostní zprávy BIS za rok 2013: Potenciální nebezpečí pro ČR může představovat rostoucí podíl čínských společností Huawei a ZTE na českém telekomunikačním trhu. Obě společnosti jsou ve světě dlouhodobě podezřívány ze spolupráce s čínskými zpravodajskými službami a podílu na výzvědných aktivitách. V některých zemích byla společnost Huawei v minulosti vyloučena z účasti na vládních zakázkách či budování sítí pro přenos citlivých informací, neboť bezpečnostní rizika převažují ekonomické úspory, které tyto společnosti nabízí. Odborníci rovněž poukazují na to, že obě společnosti ignorují hlášení o chybách ve svých produktech a nepracují na jejich odstraňování. Rovněž upozorňují na možnost, že by v čínském hardware mohly existovat úmyslně vložené chyby (tzv. zadní vrátka), které umožní vzdálenou neautorizovanou manipulaci se zařízením. Zadní vrátka mohou v případě potřeby posloužit k vyřazení komunikační infrastruktury protivníka nebo získání citlivých informací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).