Hlavní navigace

Názor k aktualitě Co může za vysokou cenu mobilních dat? Moc používáme Wi-Fi, tvrdí ministryně Nováková od RRŠ - Jen aktualisace aplikací v mobilu za jeden týden...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 2. 2019 12:08

    RRŠ

    Jen aktualisace aplikací v mobilu za jeden týden (po tejdnu zapnutý mobil) měly 210 MB (18 aplikací, z toho 16 od dodavatele mobilu, bez možnosti odinstalovat). To znamená cca 1 GB dat měsíčně jen na provoz přístroje.
    Pokud přístroj nevypínám, tak každý den "potahá" cca 20 MB dat "drobné komunikace" (opět - jen aplikace, žádné brouzdání, žádné sociální sítě, žádná videa... - prostě "mobil v kapse"), tedy něco přes 0.5 GB měsíčně na provoz systému.
    Čistě prakticky tedy "balíček" 1,5 GB dat (za cca 150 Kč) spotřebuji, aniž bych osobně ta data nějak využíval. Pokud odhadnu čtyři takové přístroje v rodině, tak mi to vychází na nějakých 600 Kč za data každý měsíc. Pokud by nebyla možnost tahat to po "wifině", tak je má operátor v podstatě "za nic" - a nutí mne přikoupit si dražší tarif s více daty, abych mohl ten drahý přístroj vůbec používat.
    Nebo zapnu wi-fi a "v terénu" si hlídám limit, takže při úsporném provozu se v pohodě vejdu pod 1 GB měsíčně - při omezeném používání, s aktivním hlídáním spotřeby dat a záměrným "nevyužíváním datových tarifů".
    Paní ministryně možná chtěla říct něco jiného, než jí z úst vylétlo. V tom stresu diskuse to pochopím a omluvím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).