Hlavní navigace

Názor k aktualitě ČT: Pokutu za zveřejnění fotky zloděje na Facebooku by ÚOOÚ dnes už nedal od Filip Jirsák - Nechápu, proč to pořád překrucujete. V tomhle případě...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 10. 2017 20:27

    Filip Jirsák

    Nechápu, proč to pořád překrucujete. V tomhle případě ÚOOÚ neměnil nic sem a tam. Výklad se změnil jen jednou, a vy pořád argumentujete tím, co kdyby se to změnilo tam a zase zpátky – což ale nenastalo.

    Nevykládá se zákon sám o sobě, jak se snažíte tvrdit, vykládá se větší množství předpisů a vykládají se v nějakém společenském kontextu. Zrovna tohle je ukázkový příklad – nejde o výklad zákona o ochraně osobních údajů, ten je (v tomto případě) poměrně jasný. tady jde o proporci jednotlivých zákonů – zákon na ochranu osobních údajů tady hájí osobnostní práva (v tomto případě zloděje), jiné zákony hájí majetková práva majitele obchodu, a do toho ještě vstupuje otázka, do jaké míry má vlastník právo hájit svá práva sám a do jaké míry to musí přenechat policii. A teď se řeší, co je důležitější, jestli tohle právo nebo tamto právo. To není o výkladu nějakého textu zákona, ten poměr, co je důležitější, v žádném zákoně není, a je to právě na uvážení úřadu nebo případně soudů.

    To, že ke změně výkladu došlo prostou změnou hlavy úřadu, je zase vaše ničím nepodložená spekulace. Proč si myslíte, že je to s nikým nekonzultované rozhodnutí hlavy úřadu? Stejně tak není pravda, že se nezměnil právní základ – mění se zákony, jsou vydávány nové rozsudky jak u nás tak v EU, kde se celá oblast ochrany osobních údajů harmonizuje.

    Pokud bych tomu vyjádření něco vytýkal, pak je to to, že jde proti čerstvému rozhodnutí ÚS. Na druhou stranu to rozhodnutí bylo natolik formalistní, že na tu změnu výkladu vlastně ÚOOÚ dává právo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).