Hlavní navigace

Názor k aktualitě Daniel Vávra a spol. rozjíždí petici proti cenzuře na internetu a sociálních sítích od Michal Kubeček - Nemůžu se zbavit pocitu, že se tu řeší...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 9. 2020 8:57

    Michal Kubeček

    Nemůžu se zbavit pocitu, že se tu řeší sekundární problém a primární se nejen ignoruje, ale dokonce se očekává, že řešení sekundárního problému bude vynucovat ten, kdo je zdrojem primárního.

    Facebook a spol. nejsou nějaké apriorně zlé entity, jejichž posláním by bylo páchat zlo. Jsou to soukromé společnosti, jejichž základní úlohou je vydělávat peníze. Pokud takové společnosti vynakládají obrovské prostředky na monitorování, filtrování a - pokud tomu tak někdo chce říkat - cenzuru příspěvků, dělají to především proto, že (1) je čím dál více narušován původní model, ve kterém byl za obsah příspěvku zodpovědný jeho autor a ne provozovatel služby a (2) se čím dál více rozšiřuje pojetí toho, jaké příspěvky jsou považovány za "závadné" a za jaké hrozí postih.

    Ty armády hlídačů se neživí proto, že by byly součástí nějakého konspiračního plánu na ovládnutí světa, ale proto, že bez nich by hrozily mnohem větší finanční ztráty z drastických pokut, soudních sporů a možná i zákazů nebo omezení činnosti. Takže chce-li s tím nějaká iniciativa něco dělat, je IMHO nesmysl chtít po státech, aby zakročily proti cenzuře ve Facebooku a spol. Naopak, autoři petice by po státech měli chtít, aby svým jednáním přestaly Facebook a spol. k té cenzuře nutit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).