Hlavní navigace

Názor k aktualitě Daňové přiznání půjde podat přes Portál občana, web od září nabídne nové služby od Jiří Peterka - dobrý den, je to tak jak píše pan...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 9. 2018 16:29

    Jiří Peterka

    dobrý den, je to tak jak píše pan Jirsák: identifikátor datové schránky je v zásadě veřejný (dá se vyhledávat) a je vlastně adresou, na kterou se posílají datové zprávy (tj. do datové schránky, určené tímto identifikátorem). Něco jiného jsou neveřejná uživatelská jména, pod kterými se k datovým schránkám přihlašují konkrétní uživatelé: ke každé schránce se může přihlašovat více různých uživatelů v různých rolích (jako oprávněné osoby, jako pověřené osoby, jako administrátor). A pokud se stejný uživatel přihlašuje k různým datovým schránkám, má přidělena různá uživatelská jména.

    Oba údaje (identifikátor schránky a uživatelské jméno) jsou konstruovány stejným způsobem, nejspíše se záměrem, aby byly co nejhůře zapamatovatelné. Proto se také velmi často pletou.

    Rozlišíte je od sebe podle jednoduchého pravidla: uživatelská jména mají 6 znaků, zatímco identifikátory schránek mají 7 znaků. Správně by to mělo být obráceně, protože uživatelských jmen je potřeba více než identifikátorů schránek - ale je to jen jedna z více věcí, které jsou u datových schránek tak nějak "postaveny na hlavu".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).