Hlavní navigace

Názor k aktualitě Do aukce dTestu se přihlásili virtuálové. Vydražily se jenom nejlevnější tarify od fd - Temer dokonala konkurence funguje treba na poli ISP,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 6. 2017 18:14

    fd (neregistrovaný)

    Temer dokonala konkurence funguje treba na poli ISP, prevazna cast obyvatel (netvrdim ze prevazna cast uzemi) ma na vyber mezi 10+ a proto je cenove rozpeti za obdobnou sluzbu minimalni a cena je v CR dokonce casto i velmi nizka ve srovnani se zahranicim.

    Naopak na trhu mobilnim konkurence nefunguje vubec, neb tu funguje dlouhodoby kartel. Ceny jsou i nekolikanasobkem zahranicnich. Kdyby ovsem byval kdokoli tuto situaci resit chtel, tak ji resit davno mohl, ale on nikdo nechtel, protoze kdo ze to posila stedre dotace na rauty a jine akce politickych stran?

    Ten trh je pochopitelne prirozene monopolni - frekvenci je omezene a neni technicky proveditelne aby tu operovalo 20 operatoru. Ale reseni (davno vynalezene, na zapad od nasich hranic) je pomerne jednoduche - striktni oddeleni provozovatelu site od poskytovatelu sluzeb. Pak lze jednoduse vymahat to, ze provozovatel site musi sit nabidnout vsem zajemcum o poskytovani sluzeb za stejnych podminek. Pricemz zaroven je mozno pri prilezitosti "pridelu" frekvenci stanovit libovolne dalsi podminky - napriklad maximalni uctovane ceny.

    Je treba si totiz uvedomit vazeni, ze ty frekvence nepatri operatorum, ty frekvence patri vam. A vy je, prostrednictvi sveho uradu za nejakych podmike pridelujete. To ze ty podmiky vam nevyhovuji tudiz znamena pouze to, ze onen urad nedela co delat ma. Snemovna ci senat je pochopitelne soucasti toho uradu.

    Obratem se pak vracim na pocatek, pokud by nekdo ten problem resit chtel, je to velice jednoduche, staci operatorum sdelit, ze bud budou sluzby poskytovat za podminek srovnatelnych se zahranicim, nebo zkratka nebudou sluzby poskytovat vubec, nebot jim jednoduse v budoucnosti nebudou zadne dalsi ani stavajici frekvence jiz zapujceny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).