Hlavní navigace

Názor k aktualitě Dokument: Co pořizuje ČT za televizní poplatky? od dino - ČT má určitý rozpočet (z výrazné většiny tvořený...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 7. 2019 20:58

    dino

    ČT má určitý rozpočet (z výrazné většiny tvořený povinnými poplatky, tedy něčím, co dostane zcela bez ohledu na svou tvorbu), za nějž může něco vyprodukovat. Existují formáty/témata/cí­lové skupiny, jež se komečně vyplatí pokrýt, a takové, u nichž se to nevyplatí. Pokud ČT využije rozpočet na první skupinu, čímž "jen" rozšíří již existující nabídku komerčních televizí, už ho nevyužije na druhou, která tak pokryta prostě nebude, protože nikomu jinému se to nevyplatí.

    Otázka, zda "peníze všech" použít k uspokojení potřeb většiny, jež uspokojují i jiné subjekty, či potřeb různých menšin, které jinak neuspokojí nikdo, je primárně politická. Jenže dává vůbec smysl se stavět za první možnost a přitom uznávat existenci veřejnoprávní televize jako takové?

    Proč by vedle tržně fungujících komerčních televizí měl existovat privilegovaný všemi povinně placený subjekt nabízející tytéž služby? Oosobně mi dává smysl, že když už existuje a má takové výlučné postavení, nechť produkuje výlučnou tvorbu. A není třeba hovořit o popelce, tedy něčem podřadném, naopak jde o královnu, která si může dovolit to, co nikdo jiný, protože není existenčně závislá na (tržním) posuzování svých výsledků.

    Jinak řečeno, taková tvorba z ČT dělá popelku právě tehdy, když se na ni podíváme z tržního hlediska. Jenže ČT má to privilegium, že stojí mimo trh, aplikovat na ni tento pohled je tak řekněme velmi zvláštní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).