Hlavní navigace

Názor k aktualitě E-government přes internetové bankovnictví. Vláda schválila zavedení BankID od LRA - První, co je třeba říci je, že jde...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 8. 2019 15:57

    LRA

    První, co je třeba říci je, že jde o poslanecký návrh zákona sepsaný samotnými bankami v kontextu připravovaného projektu Sonia, v jehož oznámení bankovní asociace uvádí:


    Česká bankovní asociace připravuje přelomový digitalizační projekt s názvem SONIA. Budou-li úspěšně prosazeny potřebné legislativní změny, dostane 5,5 milionů Čechů možnost při využívání služeb eGovernmentu či soukromých firem prokazovat svoji „digitální identitu“ prostřednictvím své stávající bankovní identity. ....
    Identita pro čerpání služeb státu i soukromých firem
    Vzdálené prokazování identity je podmínkou, aby lidé mohli čerpat digitální služby poskytované státem, v Česku například z Portálu občana, či od soukromých společností, typicky např. od dodavatelů energií, operátorů, ale i mnohých dalších.


    V prvním odstavci stojí:
    § 38aa(1) Banka nebopobočka zahraniční banky je oprávněna nabízet, poskytovat nebo zprostředkovávat identifikační služby a uzavírat smlouvy o nichtéž jménem a na účet poskytovatele identifikačních služeb.
    Předpokládám, že to je ona úprava legislativy, o které se mluví při představování Sonia.

    Dále v důvodové zprávě:
    Cíle navrhované úpravy: ... rozšířit možnost využití jednotné bezpečné a důvěryhodné elektronické identifikace pro veřejný a soukromý sektor;
    ...
    Navrhovaná právní úprava však zejména přináší významné přínosy, neboť má ambicizásadním způsobem přispět rozvoji e-Governmentu, nabídky a využívání elektronických služeb státu, obcí a krajů. Těchto služeb by díky bezplatnému využívání identifikačních prostředků bank, financovaného zjejich komerčního využití pro služby e-Commerce,
    ...

    Z uvedených citací mi vyplývá, že kromě napojení na NIA (viz odst. 2) může banka poskytovat identitní služby dle svého uvážení komukoli - tedy obchodovat s identitou resp. se službou ověřování identity.

    Stát neposkytuje obecně použitelnou elektronickou dentitu. Soukromý sektor nemůže využívat důvěryhodnou státní identitu přímo, bude ji tedy muset využít nepřímo skrze Soniu. Takto pojatým návrhem se banky dostávají do výlučného postavení a mohou používat marketinovou rétoriku "my máme tu jedinou spolehlivou identitu, vždyť ji poskytujeme i pro přístup k eGov".
    To co dodávám já je, že přesně takovou identitu by měl poskytnout přímo stát jako obecnou službu v digitálním světě, a měl by za ni přímo zaplatit, pokud ji nakupuje od třetí strany.

    Říkáte, že stát uvalil na banky povinnost v ZoAML a neumožňuje jim ji plnit. Odhaduji, že se jedná o možnost (nikoli povinnost) provést AML identifikaci na dálku pomocí eIDAS elektronické identifikace. Pokud by služby NIA byly obecně dostupné pro soukromoprávní spoléhající strany, bylo by po problému a banky by se bez dalších zákonů mohly napojit stejně, jako kdokoli jiný. Pokřivení začíná právě v té výlučnosti, kdy "online občanka" je jen pro přístup k eGov.

    Kromě toho, banky by i bez novely mohly požadovat napojení na NIA, protože jim ověření klienta ukládá zákon a tudíž mají nárok služby NIA využívat za stávajícího právního stavu.

    Místo toho si obohatily návrh o úlevu v ověřování identity. Nad podivnou konstrukcí "retězení" identit pro ůčely AML se pozastavuje i vláda ve svém vyjádření k návrhu.

    Jsem jednoznačně pro, aby se banky mohly stát poskytovatelem identity (dle eIDAS vydavatelem prostředku pro elektronickou identifikaci), tak, jak to dnes může udělat kdokoli, kdo splní podmínky. A ano, banky mají velký náskok, když mají většinu potřebné infrastruktury už připravenou. Nevidím ale důvod, proč jejich výlučné postavení ještě umocňovat a dál podivně komplikovat prostředí důvěryhodné elektronické identity v ČR, kdy si dostatečně důvěryhodnou elektronickou identitu pro soukromoprávní užití budu moci pořídit právě a jen u banky.

    Pořád bych chtěl skutečnou alternativu občanského průkazu pro digitální svět, kde bude figurovat stát jako vydavatel, já jako držitel a ostatní, kterým mohu průkaz dle svého uvážení předložit a oni se dle svého uvážení rozhodnou, nakolik mu uvěří. Bez dalšího zprostředkovatele.

    Zdroje
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).