Hlavní navigace

Názor k aktualitě EU: mobilní datové balíky pro vybrané aplikace jsou porušením síťové neutrality od anonym - A to si představte tu "hrůzu" u telefonování,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 9. 2020 10:49

    bez přezdívky

    A to si představte tu "hrůzu" u telefonování, kdy někteří poskytovatelé hlasových služeb mají zvýhodněné ceny volání v rámci vlastní sítě nebo dokonce hovory ve své síti zdarma, zatímco do cizích sítí se platí a někdy i více! Hned by to chtělo demonstrovat za neutralitu! Nemluvě o tom, že i u jednoho operátora je cena za volání odlišná pro různé klienty, takže opět porušení neutrality, ne? :-)

    Pokud jde o internet, tak síťová neutralita je samozřejmě špatně, protože např. ISP, který poskytuje televizní službu (IPTV) zcela logicky dá takové TV prioritu, přičemž ostatní poskytovatelé TV (OTT) opět zcela logicky prioritu nemají. Což je samozřejmě proto, že daný ISP nemusí o jejich existenci vůbec vědět, natož aby je jakkoliv upřednostňoval, když s ním nemají žádný smluvní vztah a naopak svoji IPTV priorizuje proto, aby mu klienti nespílali, že jim TV nefunguje třeba při větším vytížení (stahování/ode­sílání dat pro internet).
    QoS pro realtime přenosy může fungovat jenom v případě, kdy ten realtime přenos realizuje sám ISP (tedy obvykle u IPTV), ale nikdy nemůže fungovat u každé služby, která se v nějaké síti objeví, protože jak je výše uvedeno, tak ISP nemusí o cizích službách vůbec vědět.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).