Hlavní navigace

Názor k aktualitě Evidence skutečných majitelů firem měla dnes začít fungovat pro veřejnost, systém má ale výpadek od Uncaught ReferenceError: - Nerozumím, co řešíš. Člověk z principu není bezchybný,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 6. 2021 11:58

    Uncaught ReferenceError:

    Nerozumím, co řešíš. Člověk z principu není bezchybný, množství chyb je přímo úměrné nákladům nebo potřebnému času.

    Zmiňoval jsi doktory a operace, chirurg studuje 6 let, poté musím za dozoru provést k tisícovce operací a trvá mu dalších 5 - 10 let než získá základní atestaci, nutná k samostatnému výkonu povolání, následuje nádstavbová. Teprve tehdy může operovat sám a je odpovědný za chyby. Doktor za svého vzdělávání udělá celou tunu chyb, jen je tam nad ním někdo, kdo ho kontroluje, chybám předchází a odpovídá za to. To je řízená práce s chybami. Řada operací se musí dělat na vícekrát, u některých je vysoké riziko, proto s ní musí pacient explicitně souhlasit.

    Vždy je důležité zohlednit riziko, u operace je riziko oborvské a následky mohou být dlouhotrvající, u špatně nastavené barvy u formuláře je riziko mizivé. Tomu i odpovídá cena, náklady na jednotlivé operace jdou od desítek tisíc do milionů k tomu podobné částky jsou za odpisy nástrojů a přístrojů. Jeden pracovní den vývojáře naopak stojí průměrně kolem 10 tis i s odpisy.

    Normální je dodávat to, na čem se dohodnu, pokud někdo chce na akceptace 0 chyb, dělá se to, stojí to ale pak velké peníze (viz třeba vývoj na železnici a systém ETCS, kde jeho vývoj jde do miliard korun, systém je dělen do několika aplikačních úrovní právě podle spolehlivosti řešení, ani u tohoto systému se nemluví o 100 % spolehlivosti). Vždy to je ale klient, kdo přistoupí na riziko většího výskytu chyb za řádově nižší ceny. V rámci enterprise projektů máme součástí akceptace povolený počet chyb v jednotlivých kategoriích (kritická, důležité, kosmetické atd.), s tím obě strany do toho projektu jdou, je to vzájemná dohoda za účelem nižších nákladů či kratšího termínu dodání.

    Podívej se do světa mimo IT, funguje to stejně. Velké stavby fungují shodně, počty povolených chyb podle klasifikace a doba, do kdy je dodavatel musí vyřešit. Stavěl jsi někdy vlastní dům? Nechal jsi si někdy udělat novou střechu? To je stené. Když si necháš něco na zakázku vyrábět, dodavatel se zavazuje k určitému % zmetkovitosti, to je opět důsledek chyby stroje nebo pracovníka, opět je to dojednané a všichni s tím tak počítají. Pracovat s chybami se učíme již na škole, známka u maturity je odvozena z počtu správných a chybných odpovědí. Stejně to je, když dělám autoškolu, opět mohu v testu udělat chyby. Záruka u zboží, které si kupuješ je opět důsledkem povolených chyb.

    Kde bereš ten názor, že vývoj SW musí probíhat vždy bez chyb a že takový výsledek je polotovar? O kterých povoláních mluvíš, když tvrdíš, že chyby nedělají?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).