Hlavní navigace

Názor k aktualitě Evropská komise se zastala Spotify, obvinila Apple ze zneužívání dominance od Jiří Eischmann - Aha, takže kdyby vám vodárny zvýšily cenu vody...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 5. 2021 9:44

    Jiří Eischmann

    Aha, takže kdyby vám vodárny zvýšily cenu vody na 1000 Kč za kubík, tak je to taky naprosto v pořádku, protože si můžete chodit pro vodu do cisterny? Protože to je zhruba ten ekvivalent návratu k tlačítkovým telefonům.

    Já vám nevím, ekonomii jsem studoval, naše škola byla toho času hodně neoliberální, ale i tam panoval převažující názor, že nedokonalosti trhu objektivně existují a neregulovaný stav monopolů a oligopolů je od ekonomického optima zpravidla vzdálenější než regulovaný.

    Samozřejmě záleží na formě regulace. Chtít po Applu, aby svoje telefony otevřel i pro instalace aplikací mimo AppStore nebo regulovat podmínky a poplatky pro vývojáře je ještě hodně mírná regulace. Taky by mohl dopadnout jako AT&T, které kapitalistické USA v roce 1982 rozdělily na několik společností, aby rozbily jeho dominantní postavení v telefonních službách. Tím samozřejmě ukázaly naprostý nevděk zakladateli AT&T Grahamovi Bellovi, který vynalezl telefon a bez něj by ten trh vlastně neexistoval. :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).