Hlavní navigace

Názor k aktualitě Facebook oznámil odstranění stovek manipulativních účtů napojených na Rusko od Analytik specialista - Tak Facebook je soukromá společnost a může si...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2019 8:01

    Analytik specialista (neregistrovaný)

    Tak Facebook je soukromá společnost a může si prakticky dělat co chce. V oblasti lidských práv a svobod není právně vázána a nevztahuje se tedy na ni svobodný přístup k informacem nebo zákaz cenzury. Pokud Facebook slouží jako datový agregátor, inteligentní filtr nebo nástroj k manipulaci, který využívají nějaké bezpečnostní služby USA, je to věc majitele. Marka Zuckerberga popř. akcionářů. O tom, že mezi Facebookem a bezpečnostními nebo zpravodajskými složkami USA je vazba lze spekulovat ale velmi rychlý nástup na globální scénu u Facebooku, který si dobře pamatuji, ve mne vyvolává pochybnosti, že šlo skutečně pouze a jen skvělý projekt nějakého studentíka.
    Manipulace ! Toto slovo se nejen ve spojení s Facebookem nebo třeba Cambridge Analytica používá v pejorativní vazbě. Je vnímána jako součást hybridní (informační) války, která pochopitelně probíhá na obou stranách. Manipulace znamená ovlivňování. V principu je manipulace naprosto běžná součást sociální interakce od doby, kdy člověk žije v komunitách. Tedy odjakživa. I v říši zvířat j manipulace naprosto běžná. Námluvy partnerů za účelem reprodukce, získání pozice v komunitě, výchova .. prakticky veškeré interakce jsou založené na manipulování jednoho jedince druhým. Někdy může být manipulování výhodné i pro toho kdo je manipulován (např. když vás svede super bloncka) a někdy je to k neprospěchu toho kdo je manipulován. Jedinci se manipulují pochopitelně i navzájem. Od jedinců přecházíme k manipulaci skupinové. Jedna skupina se snaží manipulovat jinou. Zde musí na straně manipulátorů dojít k ujednocení obsahu a formy manipulace aby činnost byla systematická, měla integritu a tím splnila svůj účel. Klasický příklad je vytvoření a prosazování volebního programu. Volební agitace je typickou manipulací.
    Jak z pohledu práv a svobod ? Manipulace se pojí s lidskými právy, které naše ústava a ústavy jiných mnoha zemí garantují. Pokud máte právo šířit informace slovem, tiskem a jinými způsoby, pokud platí právo na svobodný přístup k informacem a pokud je nepřípustná cenzura, pak zcela logicky musí být umožněna i manipulace. Každý váš názor totiž někoho, nějakým způsobem ovlivní. Zmanipuluje. Záleží jen na příjemci jak vaši informaci a tedy manipulaci přijme. V někom třeba vaše informace vyvolá nenávist. Jiného vaše manipulace nechá chladným, protože má svůj pevný názor nebo silnou víru v dogma. Za to manipulátor neručí. Právně postižitelný je až ve chvíli, kdy mu někdo prokáže úmysl vyvolávat nenávist. Co tedy třeba ty kauzy ovlivňování amerických voleb ? Pár Rusů si založí falešné identity na Facebooku a říká své názory. Proč ne ? Ve svobodné společnosti na to mají právo. Že jsou anonymní ? Být anonymní má své důvody. Třeba tzv. Elfové, kteří jsou prakticky trolly s jiným názvem a prezentují se jako bojovníci za pravdu jsou také anonymní. A vysvětlují důvody proč. Jim jistě Facebook účty neruší. Pokud někdo říká, že pár uživatelů (údajně z Ruska) ovlivnilo rozhodující počet voličů v USA svými názory, pak to nevypovídá ani tak o zákeřnosti těch Rusů, kteří si dovolí prezentovat ruský úhel pohledu ale o SVÉPRÁVNOSTI těch Američanů, kteří nemají mozek a nechají se tak snadno zmanipulovat. Ne, nechci nějak útočit na Američany. To klišé o tom zmanipulovaní je totiž běžné i u nás a to bych musel za nesvéprávné považovat i vlastní spoluobčany. Spíš to bude tak, že i bez těch manipulátorů v diskuzích by tu ta nedůvěra v ty jenž jsou jinými názory a postoji postiženi, byla. Američané by si prostě zvolili Trumpa i bez Rusů v diskuzích na Facebooku ale Rusové na Facebooku jsou SUPER k tomu, aby se ta nedůvěra mohla na někoho hodit. Jinak by ti co prohrávají v informační válce museli přiznat, že si ti voliči všímají jejich pokrytectví a neschopnosti obhájit své jednání.
    A tak se růší účty na Facebooku. Pro mě účel jasný. Efekt bude 0. Naprostá zbytečnost. Vlastně jde spíše o kontraproduktivní krok. Anonymové si založí účty jiné. Lidé zjistí, že Facebook provádí cenzuru na základě politických klíčů, jenž nemají s pravidly Facebooku nic společného. Nedůvěra poroste. Ve Facebook. V systém jenž Facebook využívá. Cenzoři dělají 10 x efektivnější práci než by zvládla armáda ruských diskutérů. Podřezávají větev pod zadkem těm, kterým slouží.
    Nezbývá tedy než jim popřát hodně pracovních úspěchů. Pokud diktatura neprohraje ve válce, rozloží se vždy nakonec sama, zevnitř.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).