Hlavní navigace

Názor k aktualitě Google chce svůj cloud prodávat českému státu. Oblast zatím ovládl Microsoft od Lukas1500 - Proč by je měl mít víc pod kontrolou? Aby...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 8. 2021 11:14

    Lukas1500

    Proč by je měl mít víc pod kontrolou?
    Aby mohl spolehlivě plnit své služby, od toho tu je.

    A proč by neměl být závislý na službě externího dodavatele?
    Protože externí dodavatel může zkrachovat nebo zdražit. Pokud je více dodavatelů, kdy jeden může nahradit jiného, pak riziko klesá. Potíž může nastat, když je stát závislý na jediné firmě, která si pojistí, aby stát nemohl jednoduše přejít ke konkurenci.

    Který by zaměstnával jako své interní zaměstnance špičkové odborníky na úrovni odborníků z Googlu nebo Microsoftu?
    Chci věřit, že ve státní správě pracují i špičkoví odborníci, schopní profesionálně plnit své úkoly. Jestli tomu tak je neumím posoudit.

    Jakmile nakoupí cizí hardware nebo software, je závislý na jejich dodavatelích.
    Pokud existují konkurenční dodavatelé, tak to není problém. Pokud je závislý na jednom jediném řešení jediného dodavatele, pak je na problém zaděláno.

    Státní projekty opravdu nejsou domácí hobby projekty, které byste mohl udržovat s pájkou a studentem, který trochu umí PHP.
    Nechtěl bych státní ajťáky přirovnávat ke studentům s páječkou a PHP.

    Takže zařízení, které se dá relativně levně opravit, vyhodí a pořídí nové?
    Ať je levně opraví, pokud je to možné. Ale nemělo by to být závislé na jediné firmě s unikátním řešením, které nikdo jiný opravit nedokáže nebo nesmí.

    Interní zaměstnanci mohou odejít nebo mít dost práce jinde.
    Také mohou být vyhozeni za to, že nesouhlasili s nevhodným řešením, které si vyjednal nějaký lobbista s nějakou šedou eminencí. Experti důležití pro chod státu jsou jako policisté, hasiči, lékaři, vojáci...

    Třeba taková auta. Umí je stát vyrobit? Neumí. Takže je závislý na dodavatelích aut.
    Auta může koupit od různých dodavatelů a servisovat u různých servisů. Když jeden selže, poměrně snadno ho lze nahradit jiným. Mimochodem některé státní instituce mají vlastní autoservisy. Co když selže MS Azure nebo řešení od Google?

    A když bude využívat cloud, nic se na té kontrole nezmění.
    Pokud jej bude sám provozovat, případně bude schopen při výpadku přesunout data jinam a zachovat běžící služby.

    A přesně tak to funguje u státních IT projektů. Stát je vlastní a provozuje, a využívá k tomu služeb externích dodavatelů.
    To znamená, že stát vlastní i servery a software od Microsoftu, případně v budoucnu Googlu? Připadalo mi, že si je chce jen pronajímat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).