Hlavní navigace

Názor k aktualitě Google chce svůj cloud prodávat českému státu. Oblast zatím ovládl Microsoft od Filip Jirsák - Ani u vlastních zařízení nemusíte mít možnost hlídat...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 8. 2021 15:57

    Filip Jirsák

    Ani u vlastních zařízení nemusíte mít možnost hlídat fyzický přístup. Na bezpečnost uložení dat vám poskytovatel cloudu může dát nějakou záruku, což nahrazuje to hlídání fyzického přístupu. Data v cloudu mohou být zašifrovaná. I u poskytovatele si můžete vymínit nějaké prověrky – v USA využívá veřejné cloudy i vláda a dokonce i armáda, ten cloud samozřejmě musí splňovat nějaké certifikace. Ukončení služby a změna podmínek hrozí vždy a všude, pořád záleží jenom na tom, jak dobré máte smlouvy a zda dokážete službu něčím nahradit.

    Cloud zredukoval závislost na Windows tím, že se spousta věcí řeší přes webový prohlížeč a je jedno, v jakém systému ten prohlížeč běží. Závislost na Office zmenšil tím, že jednak poskytl cloudové alternativy (Google Docs), které se ukázaly pro uživatele lepší, než (tehdy) OpenOffice.org. Dále závislost na Office zmenšil tím, že si lidé méně posílají Office dokumenty a více pracují s daty v otevřených formátech a s API.

    Když se nedohodnete s Googlem, přenesete svá data a služby k Microsoftu. Jednoduché to není, ale je to podstatně jednodušší, než když máte proprietární software a proprietární datové formáty. S cloudem totiž můžete komunikovat pomocí API. Navíc cloud není jeden velký blackbox, ale konzumujete různé služby cloudu, které mezi sebou zase přirozeně používají API, které máte v ruce. Takže k datům máte přirozeně přístup.

    Ten váš státní cloud by měl konkurovat Googlu a Microsoftu v kvalitě služeb. Nebo vy chcete, aby ta data, která považujete za citlivá, byla spravována v horším a méně bezpečném prostředí, než jsou nejpoužívanější veřejné cloudy?

    Jde o pronájem služeb. Dodání technologie nikdo nechce.

    Diskové pole nikdo na koleně opravovat nebude, protože by přišel o záruku. Držet si záložní pole, které stojí miliony, jenom pro dobrý pocit, že to může vrátný vyměnit kus za kus, na takové legrácky fakt ČR nemá. (Samozřejmě je potřeba to násobit počtem kusů, nemůžou mít všechny státní instituce to stejné.)

    To, že máte něco nakoupené, opravdu nezaručuje, že to budete moci provozovat dál. Klidně se může stát, že někde přeteče nějaký čítač a ta zařízení prostě přestanou fungovat. Vizte třeba systémy využívající GPS, které nepočítají s GPS epochami. A nebo se v tom zařízení prostě objeví chyba vyžadující aktualizaci mikrokódu nebo firmwaru. Nebo vy chcete, aby stát provozoval své systémy na procesorech s tou spoustou bezpečnostních děr, které se v poslední době objevily?

    Privátní cloud je privátní proto, že běží ve vašem vlastním prostředí, třeba na vašem hardwaru.

    Vaše představa, že ČR může být nezávislá na externích dodavatelích IT, je úplně mimo realitu. A řešíte marginálie typu že Google nebo Microsoft zkrachuje, a kvůli tomu byste chtěl státní systémy provozovat na drahém nekvalitním nebezpečném řešení, které by reálně bylo mnohem problematičtější, než ty vaše domnělé krachy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).