Hlavní navigace

Názor k aktualitě Google loni v Česku na daních zaplatil 8,8 milionu, zbytek teče přes Irsko od masox - Nejprve si definujme obecný problém: když peníze vydělané...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 7. 2019 0:32

    masox

    Nejprve si definujme obecný problém: když peníze vydělané u nás tečou do zahraničí, znamená to, že nejsou utraceny zde. Když nejsou utraceny zde, znamená to, že se mizí z naší ekonomiky a tím pádem se nevracejí zpátky do kapes našich lidí. To je mimojiné důvod, proč jsou u nás nižší platy než na západě.

    A jaké že náklady tedy máme s tím, že tu Google nabízí své služby? To je tak: Google okupuje významnou část trhu, kterou by si jinak mezi sebe rozdělily místní firmy. Vinou přítomnosti Google mají místní firmy menší zisky, tím pádem méně peněz na investice, na inovace a na platy - a tak přeneseně máme méně peněz i my všichni ostatní (viz výše definovaný problém).
    Ono se to může zdát jako prkotina, miliarda sem, miliarda tam, když máme zadarmo email a mapy, žejo. Jenomže on to takhle nedělá jen Google, ony to dělají taky banky a pojišťovny a telekomunikační operátoři, a to už dá dohromady slušnou sumičku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).