Hlavní navigace

Názor k aktualitě Google loni v Česku na daních zaplatil 8,8 milionu, zbytek teče přes Irsko od JVr - Máte pravdu není to o EU, existují a...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 7. 2019 8:09

    JVr

    Máte pravdu není to o EU, existují a budou existovat daňové ráje i mimo EU, např. známá Panama. Problém to tedy není jen Evropský, ale celosovětový. Proto to chtějí politici řešit na úrovni OECD. V zásadě daňové ráje okrádají ostatní země o daně.

    Souvisí to s globalizací, a ano s rychlostí legislativy na ni reagovat. V určitou dobu se ukázalo, že možné dajit v jiné zemi, než ze které mám příjmy, a tak odvádět výhodnější (nižší) daně. S rozvojem globalizace se to postupně rozšířilo do takové situace, že již nemalá část mezinárodních korporací, ale i menších firem tzv. daňově optimalizuje.

    Je otázka, zda je to problém pouze legislativy ČR, protože problém s tím mají prakticky všechny státy, které nejsou daňové ráje (tedy nejen naši politici prokazují neschopnost si s tím poradit).

    Francouzi teď dávají dohromaty zákon, který to má řešit na úrovni jejich legislativy, tak uvidíme jak s tím pochodí. Pokud se ukáže, že to jde, tak k tomu pravděpodobně sáhnou i naši legislativci (prozatím doufají v řešení na úrovni OECD, ale já nevěřím, že se tam cokoliv dohodne).

    Je ale třeba si uvedomit, že jde o velké peníze, a s tím se táhnou velké lobbystické tlaky z mnoha stran (korporáty, daňové ráje), které jsou proti jakékoliv změně v této oblasti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).