Hlavní navigace

Názor k aktualitě Google loni v Česku na daních zaplatil 8,8 milionu, zbytek teče přes Irsko od JVr - Ono to není tak jednoduché: Vaše myšlenka je "ta...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 7. 2019 8:57

    JVr

    Ono to není tak jednoduché:
    Vaše myšlenka je "ta firma servery provozuje jinde, služby vyvíjí jinde, a tak vlastně náš stát nezatěžuje, a proč by mu tedy měla odvádět daně..?".

    Předně si je třeba uvědomit, z čeho ta firma ty prostředky získává - jedná se o inzerci (reklamu) tuto reklamu poskytuje firmám, které jsou ale už převážně z Česka. Tyto firmy třeba daní v ČR a třeba ne; nicméně to co odvedou na reklamu Google se zdaní efektivně v Irsku. Tyto firmy však již nějakou infrastrukturu vyžadují, protože mají sklady obchody atd. nicméně část kapitálu, který souvisí s jejich provozem (to co dají do reklamy) se v ČR už nedaní. Tyto firmy potřebují i více infrastruktury, která se buduje z našich (mna daních odvedených) prostředků silnice, elektrické vedení, úřady. Pokud si tady nějaká firma postaví sklady, fabriky, je fér, aby část prostředků, které souvisí s využíváním infrastruktury státu, odvedla zpět do státní kasy, tak aby stát měl na to, tuto infrastrukturu dále udržovat funkční. Pokud by tady žádné firmy nebyly nemuseli bychom stavět tolik dálnic, neničili by se nám tolik, nemuseli bychom stavět tolik elektráren, přenosová elektrická síť by mohla být méně dimenzovaná, datové sítě by mohly být méně dimenzované, úřady bychom mohli některé zrušit, některé redukovat. Obecně firmy stát finančně zatěžují a profitují na tom, co tady za stát naši předci vybudovali (a co my udržujeme/roz­víjíme), z toho důvodu odvádí daně.

    Google navíc potřebuje infrastrukturu a to datovou. Pokud by se nerozvíjela datová infrastruktura, asi by byl docela problém přenášet ty datové toky co Youtube (a další jeho služby) má (kvalita služeb a pravděpodobně i zájem o ně by šel dolu). Legislativu v oblasti přenosů dat řeší ČTÚ (placeno státem), stát investuje z našich daní peníze do pokrytí, lidé zde platí (budování) infrastrutury různými síťovými operátory atd., tedy není to úplně tak, že by Google mohl přijít do jakéhokoliv státu (třeba v Africe), kde ta infrastruktura není, a začít tam podnikat. On totiž něco potřebuje a za to, že to souží k jeho účelům (ziskům), by měl (daněmi) financovat rozvoj těchto služeb. Takto pouze to financování přenáší na obyvatele daného státu a vyvádí zisky svým akcionářům (většinou mimo ČR) a daně do Irska, a Irové z toho vesele profitují (mají nejnižší zdanění práce v EU [https://www.finance.cz/dane-a-mzda/dane-v-cr-a-v-eu/dane-v-eu/dane-v-irsku/]).

    Ano, máte pravdu, že jsou to peníze, které nám dle současné legislativy nepatří, ale ten zisk Google (a nejen jeho) jde i z našich kapes, a tak by bylo fér kdyby ta firma přispěla na provoz/rozvoj našeho státu a my mohli (např.) platit daně o to nižší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).