Hlavní navigace

Názor k aktualitě Google loni v Česku opět nezaplatil skoro žádné daně, peníze tečou přes Irsko od Filip Jirsák - Děkuji za péči, nicméně nemusíte mít obavy, rozumím...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 8. 2020 13:11

    Filip Jirsák

    Děkuji za péči, nicméně nemusíte mít obavy, rozumím tomu, že v případě digitálních služeb je běžné, že službu poskytuje subjekt se sídlem v jednom státě, poskytují ji zařízení v jiném státě, konzumuje ji člověk žijící v jiném státě a konzumovat ji může ještě ve čtvrtém státě. Nic z toho, co jsem psal, s tím není v rozporu. Možná by naopak vás mohla zajímat informace, že nejde o nic specifického pro digitální služby, týká se to spousty dalších služeb.

    Jednim z duvodu techto kroku je proste vysoka danova zatez, staci ji snizit a firmy toto prestanou delat, protoze motivace k tomuto odpadne.
    Jo, a když se sníží ceny aut, ubyde jejich krádeží…

    Ty firmy plati dane apod. v Cesku, tak jak jim to uklada zakon, tak o jakych danich se bavime.
    Ne, třeba Google v ČR daně ze zisku prakticky žádné neplatí, protože služby do ČR poskytuje prostřednictvím své Irské pobočky.

    Prijmy mohou danit jen tehdy, pokud splnuji nalezitosti danovych zakonu, coz ocividne nesplnuji, takze nemaji co platit.
    Myslím, že ještě nikdy stát nikomu nezabránil platit vyšší daně, než kolik musí. Nicméně bavíme se o tom, že ta pravidla nejsou nastavena úplně dobře, takže argumentovat tím, že je vše podle pravidel, je jaksi mimo.

    To, zda je soucasny stav funkcni nebo je jen otazkou vnitrniho rozpolozeni kazdeho cloveka. Cim vice miri na levo ke komunistum, tim vice se mu soucasny stav samozrejme nelibi od stredu doprava uz v tom smysl vidi vice a vice. To neni otazkou toho co je a neni spravne, to je jen otazkou toho, kdo chce komu vzit.
    Nikoli, to s levo-pravou orientací vůbec nesouvisí. Daně jsou způsob, jak platit za služby, které poskytuje stát. Tudíž by jejich platba měla plus mínus odpovídat tomu, v jakém státě služby využívám. No a pokud něco naprogramuje Američan, běží to na serveru v Německu a používá to Čech, nedává moc smysl platit za to daně Irsku, které se na tom nepodílí prakticky nijak.

    Ja povazuij soucasny stav za pomerne funkcni, kdy by se mohly upravit male detaily.
    Jo jo, je to tak hrozně moc funkční, že by stálo za to ty principy rozšířit i na další oblasti. Třeba na restaurace. Přišel byste do restaurace, místní personál by vás obsluhoval. Vy byste si objednal jídlo z jiné restaurace. A na závěr byste si vybral třetí restauraci, kde byste za to vše zaplatil (podle cen té třetí restaurace).

    Ale je to taky dano tim, ze ja si nedelam nejaky narok na penize druhych.
    To já si také nedělám, takže tím to evidentně nebude.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).