Hlavní navigace

Názor k aktualitě Google odmítl platit ve Francii za novinové úryvky, přestane je raději zobrazovat od anonym - "Google v mobilních telefonech reálně žádnou konkurenci nemá...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 9. 2019 9:39

    bez přezdívky

    "Google v mobilních telefonech reálně žádnou konkurenci nemá (vyjma Apple) a je to tedy úplně stejná situace jako kdysi u Microsoftu a PC."

    Ani zdaleka se neblíží pravdě. Google konkurenci porazil technologicky. Microsoft dost drsně využíval své dominantní postavení pomocí obstrukcí. Windows 3.X si při startu testovaly, jestli bootloader obsahuje řetězec MS-DOS, jinak nenaběhly. Word 6.0 a Excel 4.0 využívali nedokumentované Win32 API, tudíž například pouze tyto produkty mohly mít v ComboBoxech resource typu Image. Prodejci HW museli podepsat smlouvu o exkluzivitě, aby mohli MS Windows vůbec prodávat (tedy žádný Linux, žádný IBM OS/2 Warp). Kdo nepodepsal, přišla na něj policie, viz. kauza Mironet.

    "Google se u Androidu ale také nechoval úplně košer. Třeba zakazoval firmám forkovat android a dělat necertifikované zařízení s tím že by jim pak sebral licenci pro google aplikace a služby pro všechny modely telefonů. Takže to imho nebyla jen technologická převaha ale i zneužívání svého dominantního postavení.!

    Google nezakázal forky Androidu, pouze odmítl udělit licenci na Google Store, což je jednoduše zdůvodnitelné nemožností zaručit bezpečnost. Totéž platí pro jiné obchody s aplikacemi. Nemůže zaručit, že tam nebudou trojany. Licence na Android jako takový fork umožňuje, jeden teď udělal Huňavej, stejně tak umí Android instalovat appky z jiných zdrojů, pouze si ale musí uživatel explicitně zapnout možnost instalovat aplikace z jiných zdrojů a odsouhlasit bezpečnostní riziko.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).