Hlavní navigace

Názor k aktualitě Hackathon FakeHacks vyhrál plugin hodnotící důvěryhodnost stránek na Facebooku od bono - Měl bych několik připomínek k této akci. Některé z...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2018 14:30

    bono (neregistrovaný)

    Měl bych několik připomínek k této akci.

    Některé z těch aplikací pracují s pojmem "seznam dezinformačních webů". Zajímalo by mě, co je zdrojem toho seznamu a jakým způsobem bylo rozhodováno o zařazení na tento seznam.

    Nejsem přesvědčen o tom, že weby, které jsou na seznamu, publikují pouze dezinformace, stejně jako nejsem přesvědčen, že weby, které nejsou na seznamu, publikují pouze pravdu.
    Myslím si, že nelze u "dezinformačních webů" vyloučit pravdivé informování alespoň o některých událostech. Například Hatefree nejednou publikovala dezinformační zprávy z nichž nejzávažnější byl asi "případ Hatema Berrezougy", ale přesto jsem dalek tvrzení, že úplně všechno, co bylo uvedeno na webu Hatefree, byly jen dezinformace.

    Pravdivost informací by měla být vždy posuzovaná na základě ověření faktů, nikoliv na základě nálepkování. Nálepkování je manipulační technika, která chce zdiskreditovat úplně vše, co onálepkovaný zdroj řekne, bez jakéhokoliv zkoumání a ověřování pravdivosti prostě proto, že to řekl tento onálepkovaný zdroj.

    Proto si myslím, že vyhodnocování důvěryhodnosti pouze na základě přítomnosti nebo nepřítomnosti na nějakém seznamu je špatný postup. Správný postup pro zjištění pravdivosti je konfrontace faktů. Obecně je vždy třeba soustředit se na obsah, nikoliv na to, kdo ho pronesl. I lhář může občas říci pravdu, i poctivec může někdy říci nepravdu (například z nevědomosti).

    Shrnutí ... Prvořadý je obsah sdělení a jeho pravdivost, kdežto identita sdělovatele má význam pouze jako podpůrný argument pro bližší dokreslení okolností.

    Bohužel, první tři oceněná místa (BreakTheBubble je asi výjimkou) se všechna zabývají právě nálepkováním a považují identitu sdělovatele za hlavní a často bohužel jediný argument rozhodující o pravdivosti informace. Toto samo o sobě docela hraničí s manipulací a můžete to porovnat s podobnou manipulační technikou otrávené studny.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Poisoning_the_well

    Prosím vás, zkoumejte pravdivost informací a identitu sdělovatele používejte nejvýše jako podpůrný argument, nikoliv jako rozhodující faktor pro označení zpravy za dezinformaci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).