Hlavní navigace

Názor k aktualitě Lítačka se spojuje s Revolutem. Vedle plateb jízdného nabízí i kartu zdarma od MaT - No tak třeba ve Francii lístky z automatu...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 4. 2019 10:18

    MaT

    No tak třeba ve Francii lístky z automatu také nijak označené (validované) nejsou. A to ani lístky na RER vlak z letiště do města, nebo z automatů, co jsou v metru. Lístky se tam označí až v turniketech před vlakovými nástupišti nebo dál při vstupu do metra.

    A jo, kupuji si tam někdy lístky dopředu. Oni tam třeba mají jednorázové jízdenky za asi 1,9 €, ale také je možné koupit tzv. "carnet", což je deset lístků za 14,90 €. Takže jeden pak vyjde na 1,49 € a to se celkem vyplatí. A asi bych fakt nechtěl, aby mi je to všechny označilo.

    V Praze se také může vyplatit kupovat si lístky dopředu - ani ne tak kvůli ceně, ale máme tu docela bohatou síť tramvajových a autobusových linek a na zastávkách této dopravy automaty většinou nejsou. A trafiky jsou dost na houby, když mají třeba jen do 16.00 nebo 17.00. To ty automaty většinou fungují 24 hodin denně.

    Nejlepší řešení by asi bylo, kdyby se automat při nákupu ptal, jestli se lístek při nákupu má hned označit, či ne. A některé modernější automaty to opravdu umí - já si myslím, že se s nimi budeme postupně setkávat i v Praze (prioritně třeba na letišti, na větších nádražích a podobně), ale prostě to bude nějakou dobu trvat - ony takové automaty jsou také dost drahé a ty současné přeci jen také fungují, takže se to bude spíš řešit při nějaké postupné obměně těch automatů - a ne že se teď několikset automatů prostě vyhodí a za mnoho desítek milionů se nakoupí nové jen kvůli tomuto.

    A ještě k těm revizorům - nevím, jaké zážitky s nimi máte Vy, já se k nim chovám slušně a tak se pak chovají také slušně. A jednou jsem viděl právě v autobusu 119 z letiště, jak kontrolovali cizince - za prve mě překvapilo, že to byl zrovna revizor, co uměl i anglicky - takže se s cizincem i domluvil. Ten mu ukázal lístek - ale právě nebyl označený, tak revizor vzal lístek a ukázal mu, že ho musí dát ještě o označovače - označil mu ho a zase vrátil. Takže asi tak. Tím nevylučuji, že mezi revizory se možná někdy nevyskytoval i takový, který má chování řeznického psa, ale asi není dobré házet je všechny do jednoho pytle...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).