Hlavní navigace

Názor k aktualitě Na ministerstvu financí všechny mé nápady k IT zamítli, říká Michal Bláha od Karel - Ne. Vycházíte z předpokladu, že po najmutí 10...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 10. 2017 15:09

    Karel (neregistrovaný)

    Ne. Vycházíte z předpokladu, že po najmutí 10 programátorů ta stávající skvadra přestane psát zadávací dokumenty. Nepřestane, ve výsledku se vlastně nic nezmění, jen tu bude o 10 frustrovaných lidí více.

    Změna musí začít u zadávání požadavků. Jestli je pak bude realizovat státem najatý pracovník nebo státem najatá externí firma už není takový rozdíl. A tahle změna by byla dost zásadní, protože stávající stav je hluboko zakořeněný nejen v pravidlech, ale i v mentalitě a dělbě práce ve státní správě. Buďto se IS vytváří na základě objednávky malého zadavatele (typický příklad byly weby měst a obcí), kdy výsledkem je velké množství neslučitelných systémů s velmi různorodou kvalitou. Nebo se naopak dělá zadání centrální, kdy výsledkem je něco, co se pak cíleně udržuje v chodu, byť by to bylo mrtvé. Zlatá střední cesta se stále ještě hledá a ani není jisté, zda existuje.

    Prostě to úzké místo je v zadávání, dokumentaci a podpoře ze strany zadavatele. Problémy s dodavateli jsou ve srovnání s tímhle dost malicherné, ale zase se o nich lépe povídá a diskutuje. Ale protože nejsou tím úzkým místem, tak sebelepší řešení vlastně nic nezlepší. Dokud těch vašich 10 programátorů nebude vytvářet i zadání (a to těžkou budou, protože nerozumí oboru, pro který budou programovat), tak se nic nezmění. Zkrátka musíme přijít na způsob, jak lépe sestavovat zadání na informační systémy pro tak rozsáhlého zákazníka, jako je státní správa. To jsou stovky poboček a desítky tisíc uživatelů. Navíc vzájemně nekompatibilní legislativy (obec, firma zřizovaná obcí, firma vlastněná obcí atd.) a neuvěřitelné množství výjimek prakticky ve všem. Třebas Velká Británie si na to kdysi nechala vyvinout vlastní metodiku (https://en.wikipedia.org/wiki/ITIL)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).