Hlavní navigace

Názor k aktualitě Národní technická knihovna na počítače místo Windows nasadila Linux od Jan Hamal Dvořák - Tiskovky... Veřejné počítače se měnily především kvůli tomu, že...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 7. 2018 16:40

    Jan Hamal Dvořák (neregistrovaný)

    Tiskovky...

    Veřejné počítače se měnily především kvůli tomu, že jsme tu dříve měli terminálové řešení s Windows CE a pár servery v datovém centru. Při výkonu současných PC terminálové řešení už nedávalo smysl, takže jsme to vyměnili za normální PC s procesory i5.

    Linux je tam proto, že opravdu máme drtivou většinu serverů na Linuxu a Windows jsou v Odboru ICT minoritní OS.

    Nasazení vyžadovalo přípravu Kickstartu a Ansible playbooku. Uživatelské domovské adresáře se připojují přes NFSv4 s pomocí autofs a jsou chráněny Kerberosem, jehož KDC je Samba 4, která zároveň poskytuje síťový tisk. Veškerý software pochází z veřejných repozitářů.

    Nerozumím Vašim posměškům; ta PC zatím slouží velmi dobře a vlastně se docela těším až přijde říjnová špička a dostanou teprve pořádně zabrat. Jako první test jsme si dovolili uspořádat LAN party s vývojáři české hry Factorio (https://www.techlib.cz/cs/83927-leto-s-factoriem) a do konce prázdnin si můžete přijít zahrát i Vy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).