Hlavní navigace

Názor k aktualitě Nette spouští crowdfundingovou kampaň, potřebuje peníze na rozvoj od Michael Jacob - Davidovu prezentaci na Devel.cz jsem shlédnul a přiznám...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 7. 2018 14:45

    Michael Jacob (neregistrovaný)

    Davidovu prezentaci na Devel.cz jsem shlédnul a přiznám se, že mám díky ní o budoucnost frameworku tak trochu strach. Většinu práce jak se zdá táhne primárně David, který je z opensource přinejmenším rozmrzelý, jelikož v případě Nette nefunguje tak, jak by si představoval. V ledasčems má bohužel pravdu, v pár drobnostech bych s ním nesouhlasil, ale to je vedlejší. David by rád za svou práci nějaké peníze, a od hobby vývojářů jako jsem já mu žádné velké peníze nechodí a firmy na něj převážně kašlou.

    Jako hlavní slabinu a hrozbu Nette vidím malé rozšíření v zahraničí, což je podle mě právě to, bez čeho má framework jen malou šanci přežít, protože jeho zaměřením na ČR (resp. nepřístupnosti zahraničním uživatelům) si odstavil drtivou většinu potenciální uživatelské základny (svět mimo ČR), ze které se rekrutují jak sponzoři, tak vývojáři pomocníci.

    Mohu souhlasit i s nedostatky v oblasti dokumentace. David se sice hájí tím, že dokumentace megabajty textu, což může být pravda, ale zejména oblast tutoriálů a ukázek použití frameworku, která má podle mne největší vliv na příliv nových uživatelů, je u Nette permanentně chudá a nevyzrálá, a ani po nějakých 10 letech se situace nezměnila. Když jsem Nette používal, tak právě tohle mi nejvíc vadilo.

    Je to škoda, protože Nette se mi jako framework moc líbil a David mi přijde jako neobyčejně schopný vývojář a velký praktik, kterému to opravdu pálí a má spoustu dobrých nápadů. Takový český Linus Torvalds. No nic, doufám, že se peníze podaří najít a Nette bude pokračovat dál, pokud možno veseleji. Kdyby se tak podařilo ho nějak rozšířit v zahraničí...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).