Hlavní navigace

Názor k aktualitě O2 TV má znovu problémy, nezvládá zájem diváků o fotbal od Kamil Zmeškal - Nejprve obecně píchnu do vosího hnízda IP příznivců...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 8. 2019 11:41

    Kamil Zmeškal

    Nejprve obecně píchnu do vosího hnízda IP příznivců se svým nepopulárním názorem - nechápu tuto módu. Jeden jediný plošně šířený DVB-T/S/C stream obslouží prakticky neomezený počet uživatelů, na rozdíl od situace, kdy u IP potřebuje každý uživatel "svůj soukromý" stream a tak jich jedou paralelně desetitisíce a zcela zbytečně mrhají prostředky a zdroji (náklady, pásmo, ...) a často se u toho prsí, jak jsou moderní. Že tím kolikrát pár takových jedinců zbytku okolí odstřihnou internet je nezajímá.... Jasně, jsou situace, kdy to jinak nejde, ale obecně proč sledovat hokej/fotbal/cokoli přes internet, třeba přes iVysílání ČT, když stačí zapnout TV, kterou zatím 99% lidí má. Kolik by se ušetřilo pásma, kolik nákladů na to, aby to např. ČT vůbec utáhla a nebyl na ni hate ...

    IP má perfektní smysl u VOD služeb atd., ale ne jako náhrada/suplování lineárního vysílání, které je podstatně efektivnější a ve výsledku levnější, ať se nám to líbí nebo ne. Snažíme se (někteří) šetřit energii (elektřina, teplo), vodu a obecně zdroje. Zde je naopak je společensky moderní to, když děláme přesný opak (znova opakuji, jedná se mi o lineární vysílání, ne o VOD).

    Z mého pohledu by byly ideální hybridní přijímače na takové úrovni, že to divák vůbec nepozná. Přijímač by sám podle situace a požadavku uživatele rozhodl, zda použije DVB stream, nebo pojede přes IP. I pauza a timeshift do nějako rozumné doby (hodiny) by mohl u DVB fungovat, dnešní DVB-S přijímače běžně mají timeshift na pozadí.

    Konkrétně ale u takovéto IPTV, jakou je O2 TV mě to překvapuje. Čekal bych, že u takovéto prakticky proprietální technologie (ve smyslu, že si O2 hraje na svém písečku), bude v rámci jednoho provozovatele velmi rozumně fungovat multicast/bro­adcast, takže počet uživatelů nebude mít prakticky vliv. Podle této situace to evidentně nefunguje nebo to funguje špatně a málo účinně. Jak pak to asi vypadá, když tohle provozují různé OTT TV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).