Hlavní navigace

Od Bitcoinu se odtrhla nová kryptoměna Bitcoin Cash, vytěžila už svůj první blok

2. 8. 2017

Sdílet

Ohlášený vznik kryptoměny Bitcoin Cash je oficiální. Těžařům se několik hodin po ohlášeném oddělení od Bitcoinu povedlo vytěžit první blok. Odhadovat budoucnost měny nebo to, jak ovlivní původní Bitcoin, je ale zatím hodně předčasné.

Bitcoin Cash vznikl jako alternativa k Bitcoinu, která má vyřešit některé jeho praktické problémy. Ten základní spočívá zjednodušeně řečeno v tom, že síť dokáže potvrdit jen omezené množství transakcí – kterých ovšem se stoupající popularitou měny přibývá. Původně šlo o opatření, které mělo zabránit spamování sítě, dnes jsou ale výsledkem neúnosně vysoké poplatky za transakce a dlouhé časy jejich potvrzování.

Bitcoinová komunita se letos v červenci po vleklém dohadování shodla na úpravě, která je známá pod jménem Segwit2x. Ta kombinuje několik opatření, která mají přispět k tomu, že se počet transakcí v jednom bloku podstatně zvýší (mimo jiné se má za několik měsíců zvětšit maximální velikost bloku na 2 MB).

Jenže část komunity nebyla z různých důvodů spokojena ani s tímto kompromisním řešením a raději přistoupila k tomu, že z Bitcoinu vydělila novou měnu. Bitcoin Cash přichází s tím, že velikost bloku je nastavena na 8 MB (v původním Bitcoinu je omezena na 1 MB) a do bloku se tak vejde mnohem více transakcí (v prvním, necelé 2 MB velkém bloku jich bylo téměř 7 tisíc, u Bitcoinu je to v průměru kolem 1800).

Jak bude nová měna úspěšná a co její vznik znamená pro budoucnost Bitcoinu, se zatím těžko odhaduje. Majitelé Bitcoinu dostali při oddělení měn stejnou částku v Bitcoin Cash, ale s měnou se zatím příliš neobchoduje.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).