Hlavní navigace

Názor k aktualitě Papír i e-kniha v jednom. Nakladatelství Jan Melvil začalo nabízet balíčky od Filip Jirsák - Jaké zobrazovače? Bavíme se tu o e-ink čtečkách....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 8. 2018 10:17

    Filip Jirsák

    Jaké zobrazovače? Bavíme se tu o e-ink čtečkách. Pokud je v tom PDF písmo, které pro rozumné zobrazení vyžaduje vyšší PPI, tak s tím žádné vykreslování nic nevykouzlí – ty detaily tam prostě budou chybět a písmo bude buď rozmazané nebo kostrbaté.

    Zajímalo by mne, jak TeX pracuje s výstupem do nízkého DPI. Ne jak by teoreticky mohl pracovat, ale jak to dnes doopravdy dělá. Taky jste zapomněl na to, že nejde obecně o zařízení s nízkým PPI, ale jde o každé konkrétní zařízení s jiným nízkým PPI. Představte si to na starých monitorech nebo dnešních digitálních panelech – můžete mít třeba dvě různá zařízení s velmi nízkým PPI, jedno se šířkou znaku 8 bodů a druhé se šířkou znaku 12 bodů. Když uděláte jeden univerzální výstup pro velmi nízké PPI, ať už to bude 8, 10 nebo 12 bodů na šířku znaku, bude to špatně čitelné nebo nečitelné. Interpolace z 8 nebo 10 bodů na 12 prostě bude velmi ošklivá až nečitelná, opačná interpolace z 12 nebo 10 na 8 bodů bude nejspíš rovnou nečitelná. Přitom pro těch 8 i 12 můžete navrhnout písma (samozřejmě bod po bodu), která budou čitelná. U vyšších PPI to není tak extrémní, ale princip je stejný. Pořád potřebujete, aby zobrazený znak seděl na dostupnou matici bodů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).