Hlavní navigace

Názor k aktualitě Piráti přišli s akčním plánem pro zavedení otevřeného softwaru na úřadech od anonym - Dobrý den, hospodaření s veřejnými prostředky je neoddělitelně spojeno...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 2. 2019 14:44

    bez přezdívky

    Dobrý den,

    hospodaření s veřejnými prostředky je neoddělitelně spojeno s plnou odpovědností řádného hospodáře. Proto považuji za velmi důležité nepropadat hurá trendům a lobby, a prověřit plány vůči již proinvestovaným prostředkům, funkčním řešením, nebo např. zkušenostem a dobré praxi. Není možné "si testovat" trendy na veřejném prostoru, hrát si s bezpečností občanů, "hrát si" s našimi daněmi.

    Uveďme si příklad a čerstvou zkušenost např. Mnichova – pionýra Open Source ve veřejné správě, vcelku dobře srovnatelné prostředí s Prahou (region, počet obyvatel, …):
    Mnichov za cca 45 000 000,00 Euro (údaje se různí od 30 do 60 000 000,00 Euro) přešel z Windows na Linux (Ubuntu), přechod měl 2 roky zpoždění, celkem trval 10 let (rozhodnutí 2003, realizace 2013). Radní si od toho tehdy slibovali větší transparenci fungování, úsporu výdajů, přístup ke stále se rozvíjející nabídce bezplatného softwaru a hlavně lepší funkcionalitu bez nutnosti nákladné externí technické podpory.

    Výsledek: prodražení, zpoždění, pády, nutnost udržování záložních OS i IS a rozhodnutí vrátit se zpět na Windows. Odhlasováno 11/2017, realizace naplánovaná do 2020, náklady jsou někde uváděné až na 90 000 000,00 Euro !!
    To je velmi drahá zkušenost a je důležité se z ní umět poučit.

    Open Source není v principu špatná myšlenka, to vůbec ne. Jen to nesmí být na úkor zajištění kvality a bezpečnosti.
    Pokud tady někdo zmiňuje "firma začínající na G..... ", pak ať dodá, že firma garantuje funkčnost, plnění legislativy, plnění metodiky, a systémy fungují už desítky let a v přepočtu na jednoho uživatele za pakatel. Ve srovnání s jinými např. zahraničními SW je levnější v řádech.

    Upozorňuji na priority: plnění mezinárodní i národní legislativy, metodiky organizace, bezpečnost, transparentnost, participativnost, Open Data koncept, IoT ready koncept ... toto je nutné mít zajištěné - garantované, za to běžný dodavatel vždy smluvně ručí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).