Hlavní navigace

Názor k aktualitě Poslanci ve středu schválili „zákon o online finančním úřadu“ od Filip Jirsák - Proč stále ignorujete fakta? Daňové přiznání musí být...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 2. 2020 10:47

    Filip Jirsák

    Proč stále ignorujete fakta? Daňové přiznání musí být podepsané. Vždy, ať už ho podáte jakýmkoli způsobem. Podat daňové přiznání (a většinu jiných podání vůči veřejné správě) elektronicky můžete třemi různými způsoby: datovou schránkou, s uznávaným elektronickým podpisem, a bez uznávaného elektronického podpisu s tím, že do pěti dnů podání věrohodně potvrdíte („podpis doručíte zvlášť“). V tom třetím případě tedy nepotřebujete ani datovou schránku ani certifikát pro elektronický podpis, vlastnoručně podepsaný opis podání můžete doručit osobně na podatelnu nebo poštou.

    S certifikátem pro elektronický podpis můžete samozřejmě podepisovat veškeré dokumenty, které byste jinak podepisoval na papíře, ne jen daňové přiznání. Pokud za celý rok podepisujete jenom daňové přiznání, pak se vám certifikát pro podpis opravdu nevyplatí. Pak ale musíte použít jiný způsob podepsání, protože opravdu nechcete, aby někdo za vás podal daňové přiznání, že máte na dani zaplatit 10 milionů, a vy byste to musel zaplatit a pak teprve řešit opravné daňové přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).