Hlavní navigace

Názor k aktualitě Praha pokračuje v tažení proti krátkodobému ubytování, chce novelu živnostenského zákona od Uzivatel_tohoto_jmena_jiz_existuje - Za sdilenou ekonomiku se dnes vydava kde jaky...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 6. 2020 9:56

    Uzivatel_tohoto_jmena_jiz_existuje

    Za sdilenou ekonomiku se dnes vydava kde jaky cistokrevny byznys, ktery neni nic sdileneho. Sdilena ekonomika je spise komunitni zalezitost, kdy ta sdilenost je spise vedlejsim efektem te veci.

    Pokud nakoupim 20 aut a ty budu pujcovat, tak to bude vzdy normalni pujcovna, zadne sdileni aut. Pokud si koupi 5 lidi auto a budou si ho navazjem provozovat, to uz bude trochu sdilene. Pokud si to auto koupim s tim, ze ho potrebuji pondeli-patek a na vikend ho pujcim tak to uz bude jeste vice sdilene...

    Sdilena ekonoimika je pro mne takova, kdy primarnim cilem neni generovani zisku, ale maximalne pokryti nakladu. Pokud to delam pro zisk, je to nromalni pujcovna, je to normalni pronajem apod.

    Takze pokud si koupim byt, bydlim v nem a kdyz jedu jednou za rok na dovolenou na 14 dnu, tak ho pronajmu, nebo jeden pokoj pronajmu stabilne a bydlim tam, muzeme mluvit o nejake sdilene ekonomice. Pokud koupim byt a budu ho pronajimat at na den nebo na rok a to porad, je to normalni pronajem.

    Jasne, ze ta definice je trochu slozita, ale sdilena ekonomika by primarne mela zajistit vyuzivani te veci maximalne, aby se vyplatilo ji vytvorit a zaroven, aby se tim sdilenim omezila spotreba a vyroba. Pokud si koupi auto dva lidi, staci jim jedno aj e to lepsi, nez kdyz si kazy koupi svoje.

    Ale pokud to nekdo provozuje jako byznys, ma to provozovat jako byznys se vsim vsudy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).