Hlavní navigace

Názor k aktualitě Praha začala instalovat bezkontaktní terminály v metru, dočkají se i autobusy od Filip Jirsák - Inkaso nižší částky je možné. Dělají to tak...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 7. 2019 9:21

    Filip Jirsák

    Inkaso nižší částky je možné. Dělají to tak např. e-shopy s potravinami, když si koupíte něco na váhu – zablokují si o něco vyšší částku a pak si strhnou skutečnou cenu nákupu podle váhy.

    Na druhou stranu celodenní jízdenka na celý PID stojí 240 Kč, nejlevnější jízdenka pro dospělého stojí 12 Kč. Chápu, že by se asi někomu nelíbilo, kdyby mu bylo zablokováno 240 Kč, když chce jet za 12.

    Podle mne by ale obecně ve veřejném sektoru mělo platit, že klient zaplatí v souhrnu nejnižší částku, aniž by se předem musel rozhodovat. Takové ty vychytralosti „zaplaťte si rovnou 2 GB, protože když si teď koupíte 1 GB a pak si přikoupíte další 1 GB, vyjde vás to dráž“, to ať si dělají komerční firmy, pokud na to jejich zákazníci mají žaludek. Ale ve veřejném sektoru by mělo platit, že když se postupnými nákupy dostanu do vyššího pásma, zaplatím už jenom ten rozdíl – např. když si třikrát po sobě koupím čtvrtletní kupon, při nákupu čtvrtého už doplatím jenom rozdíl do ročního. A stejně by to mělo fungovat i pro ty jednorázové jízdenky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).