Hlavní navigace

Názor k aktualitě Přes datové schránky už se poslala miliarda zpráv, vnitro a pošta chystají kampaň od fish - Službou zdarma jsem myslel to, že to bude...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 5. 2022 12:40

    fish

    Službou zdarma jsem myslel to, že to bude v rámci datové schránky. Ne uložiště typu dropbox, gdrive, microsoft cosi, kde opravdu za nic neručí.

    Spolehlivě uchovávat 10PB pro instituci velikosti státu jsou víceméně drobné. Na AWS by uložení stálo do 30M kč ročně, ať se bavíme o konkrétnějších číslech. I kdyby se nakoupilo od 3 poskytovatelů kvůli redundanci, tak jsou to pořád drobné ve srovnání se zbytkem státních výdajů. A i kdybych si to měl platit ze svého, tak pořád nechápu, proč je aktuálně datový trezor řádově dražší než komerční uložiště. Tedy chápu. Pošta má monopol...

    Co se spolehlivosti týče, tak pokud budu mít stále aktuální a platný dokument uložený "u státu" a k sobě si budu moct stáhnout kopii, kterou bude možné si v případě výpadku na straně státu znovu nahrát "ke státu" aby mi udržoval podpisovou kontinuitu, tak mi stačí i 99% spolehlivost státního archivu (nebo co teď považují za standard).

    Když mi od státu přiletí papír, tak pokud se nestane katastrofa, tak ho mám a je standardně platný a jinak na něho mohu zapomenout. Když mi přiletí datovka, tak mám jistotu, že pokud se aktivně nebudu starat, tak za chvíli platit přestane. To považuji za jednoznačné zhoršení situace pro běžného občana, co se státem nechce nijak interagovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).