Hlavní navigace

Názor k aktualitě Příjmy z AirBnB jsou příjmy z podnikání, nikoliv z pronájmu, rozhodl soud od aaaabbbbcccc - Já nejsem Chuck Norris, abych porazil tenisovou zeď,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 8. 2021 15:04

    aaaabbbbcccc

    Já nejsem Chuck Norris, abych porazil tenisovou zeď, ale zkusím to naposledy:
    cituji:
    Ja bych byl rad, kdyby v rozsudku bylo napsano, ze byt pronajimany turistum obcas je pronajmem a byt pronajimany casto je podnikanim. Aby bylo jasne, ze je nejaka hranice.
    Odpověď: Na to se soudu nikdo neptal a stejně je odpověď je z rozsudku jasná. "Pronajímaný" občas nebo často je primárně podnikáním, ubytovací službou, nikdy pronájmem. Nelze danit podle §9, neboť ten je jen pro tento druh činnosti. Není žádná hranice. jediná hranice je taková, že pokud tuto "podnikatelskou" činnost děláte nahodile, příležitostně, nemusíte postupovat podle živnostenského zákona, jde o příležitostný výdělek, nemusíte si zakládat živnost a platit SP a ZP, a zdaníte podle §10. Je tam ta hranice 30 tis. příjmů, v případě, že ji nepřekročíte, jsou tyto příjmy osvobozeny.
    cituji:
    Koneckoncu, to se netyka jenom bytu, to by tam mohlo byt napsane klidne o te garazi, o aute, o sekacce, nebo obecne o cemkoliv.
    Odpověď: Pronájem movitých věcí se daní podle §9 případně podle §10, za podmínek popsaných výše. Tento spor se nemůže týkat sekačky, neboť v sekačce těžko někoho ubytujete. Pokud jde o její pronájem obecně, domnívám se, že pokud je sekačka Vaším osobním majetkem, můžete ji vesele pronajímat podle obou §. V případě pravidelné činnosti, klidně každý den 5x a nikdo Vás nemůže donutit, abyste si na to založil živnost, třeba půjčovnu sekaček.
    cituji:
    Vidim, ze jde o podnikani, protoze pronajem nemovitosti nezahrnuje dostatek sluzeb k tomu, aby to bylo resenim bytove potreby. A to podle me nedava smysl.
    Odpověď: To vidíte z rozsudku soudu špatně, protože soud řekl, že jde o ubytovací službu, nikoliv o podnikání. Koneckonců i pronajímání nemovitostí je podnikáním. Tím, že řekl, že jde o ubytovací službu, rozhodl, že příjmy se nemohou danit podle §9, o což v kauze šlo. Možná kdyby paní s každým na jednu noc uzavřela nájemní smlouvu, i se všemi z toho pramenícími výhodami i nevýhodami vyplývajícími z nájemních smluv, každý nájemník si sjednal smlouvy s dodavateli energií, pak by možná, říkám možná, uspěla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).