Hlavní navigace

Názor k aktualitě První evropský dům z 3D tiskárny má své obyvatele, jde o nizozemský pár od Jinrys - Je zvláštní, že se zprávami o "revoluci v...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 4. 2021 13:11

    Jinrys

    Je zvláštní, že se zprávami o "revoluci v 3D tisku domů" se potkávám dlouhé roky převážně na "lidových" stránkách o elektronice a počítačích, asi přesah z kutilství pro 21. století pomocí domácího 3D tisku?

    Článek je nešťastný, protože pouze přebírá marketingové prohlášení (převzaté Guardianem). K nadpisu: Nejde o první dům s touto technologií v Evropě, dokonce ani ne se stavebním povolením (např. https://www.youtube.com/watch?v=XHSYEH133HA Německo). První je možná obývaný.

    Dům není zcela vytištěn, to jsou pouze obvodové zdi, tj. náhrada tvárnic či panelů. Dle videa https://www.3dprintedhouse.nl/en/downloads/ jsou jednotlivé bloky spojené s částí podlahy, která vypadá jako standartní (litý) železobeton. Zdi umístili na normální základový pás a střechu udělali z obvyklých vrstev řemeslníci na místě.

    Ekologie: Zdi přivezli na těžkém náklaďáku, udělali 8-12 otoček, druhý autojeřáb čekal na místě. Normálně jsou to 1-2 otočky, jeřáb zabudovaný v tatrovce.
    Nižší spotřebu materiálu mají možná oproti betonu litému do ztraceného bednění, což je u bungalovu luxus. Izolace + pórobeton nebo cihly budou úspornější, dřevo zajisté.
    Pro zajímavost: ve Fr. mají nově eko-směrnice právě na použití 50 procent dřeva ve veřejných stavbách (https://www.archpaper.com/2020/02/france-public-buildings-timber-mandate).
    Zrovna řeči o větší ekologičnosti považuji za mlžení až lež, které novináři nekriticky převzali. Minimálně chybí, s čím to srovnávají.


    Obecně k 3D tisku budov:
    Na tomto domě 3D tisk zvolili, protože byl záměr mít šikmé vnější zdi. V takovém případě se tato metoda hodí a třeba pro chudší ZOO by to možná bylo užitečné jako "skalnaté", lišejníkem porostlé zdi v pavilonech.

    120 hodin tisku je ale dlouho a nevím, jestli lze materiál přinutit, aby zrál rychleji. Kdyby (póro)betonové tvárnice či panely této velikosti vyráběli v hale 120h, tak se nikdo nedoplatí, protože bude stát výroba.

    Nejsem si jistý, že by dům prošel přes české normy před 10 lety, natož dnes. Bodově zvuková a tepelná izolace, statika (má to železobetonový věnec?), hydroizolace, řešení rozvodů (asi komplet mimo zdi?).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).