Hlavní navigace

Názor k aktualitě Satelitáři vyhráli u Nejvyššího správního soudu bitvu kvůli inzerátu se Sobotkou od Pamětník - Záležitost kompenzací nákladů na přechod z DVB-T na...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 11. 2020 13:51

    Pamětník

    Záležitost kompenzací nákladů na přechod z DVB-T na DVB-T2 má i jiné pozadí. ČR je prostřednictvím ČTÚ členem ITU a tam se dohodlo, že se musí uvolnit část dosavadního TV pásma pro přenos dat a zachování kapacity pozemáku mohl zajistit jen přechod na DVB-T2, kde je možné nejen další přidávání stanic, ale i distribuce v HD, což je zcela přirozený technologický trend. Rozhodnutí ITU a EK bylo závazné pro ČR. Zde máme zákon o ČT a aby mohl být naplněn, muselo se pro to něco udělat. Dnes se to může zdát zbytečné, ale stát si nemohl dovolit nařídit jiný způsob přechodu, třeba okamžité překlopení, jako v Německu, protože tam pozemák používá jen zlomek diváků, na rozdíl od více než 50% našich. Dále nebylo v silách státu zajistit u výrobců a prodejců miliony STB a TV s tunery pro naší modifikaci DVB-T2 pro rychlý přechod a tak se to řešilo přes dočasné MUXy, aby měli občané a pro politiky voliči, dostatek času si nové přístroje pořídit a mít na to v domácím rozpočtu finance.
    Dále stát měl prodané licence na několik budoucích let pro komerční provozovatele a stanice a tuší někdo z kritiků, kolik miliard by činily kompenzace za jejich zmařené investice?
    Nevím, kdo určoval výši, účel a způsob rozdělování toho balíku peněz, ale dnes se dá říci, že přechod na DVB-T2 proběhl úspěšně a problémy, které se při postupném oblastním zavádění vyskytly, se časem odstraní.
    Na první pohled se nezdá, že by nutnost platit provozovatelům vysílačů za vysílání v DVB-T2 komerčním stanicím moc vadila, když stále přidávají další klony svých programů, třeba i jen posunutím vysílacího času ve verzích +1. K tomu je nikdo nenutí, asi se jim to přes příjmy desítek miliard z reklam stále vyplatí, protože sledovanost v pozemáku je stále nejvyšší.
    Třeba to bude po letech jinak a diváci si zvyknou za jakékoliv programy platit distributorům. Uvidíme, kdo z koho?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).