Hlavní navigace

Názor k aktualitě Seznam.cz umožňuje v Skliku snadno zakázat inzerci na dezinformačních webech od Niemand - "Špatné hodnocení získávají například servery s šarlatánským, lživým...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2018 16:37

    Niemand (neregistrovaný)

    "Špatné hodnocení získávají například servery s šarlatánským, lživým či extrémistickým obsahem nebo weby, u kterých nejsou jasní autoři či majitelé."

    To, jestli je autor nebo majitel nejasný, je pro pravdivost informací naprosto irelevantní. Informace bude pravdivá nebo lživá bez ohledu na to, jestli je autor nebo majitel známý. Možnost potenciálně označit server s pravdivými informacemi, ale neznámým autorem, jako dezinformační je znepokojivý hlodající červíček. Mohou být spousty důvodů, proč chce člověk zůstat nepoznán a přesto mu to nebrání publikovat pravdivé informace. Mimochodem, i v Německu soud zastává názor, že odhalení identity by nemělo být tak vynucováno ... https://www.theverge.com/2018/2/12/17005746/facebook-real-name-policy-illegal-german-court-rules

    V dnešní době nejen v Česku, ale i v zahraničí působí spousta aktivistů s různými motivy a mnoho lidí, kteří se odvážili veřejně vyslovovat a prezentovat, dostávalo nebo dostává různé nechutné výhrůžky, urážky a vystavují se riziku neustálého verbálního napadání. Je docela logické, že taková částečná anonymita významně zvyšuje pohodlí a bezpečnost člověka, který by chtěl podávat pravdivé informace o "třaskavých tématech".

    Pokud by musel vždy být veřejně uváděn doručovatel zprávy, tak například kauza Watergate by nejspíše nebyla nikdy vyřešena nebo by se ten zástupce ředitele FBI mohl rozloučit s kariérou a připravit se na život ve vězení ve jménu spravedlnosti. Rovněž například v Číně to může být otázka života a smrti. V Česku to pravděpodobně tak vážné nebude, ale přesto by to i zde mohlo mít významný dopad. Hodnotit se má primárně pravdivost zprávy, nikoliv její posel. (Do not shoot the messenger.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).