Hlavní navigace

Názor k aktualitě Slovenská vláda chce zřídit vlastní státní softwarovou firmu od Filip Jirsák - Pořád vycházíte z axiomu, že jsou veřejné IT...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 7. 2020 20:11

    Filip Jirsák

    Pořád vycházíte z axiomu, že jsou veřejné IT zakázky běžně předražené, protože se nějak fixluje při výběru dodavatel v rámci výběrového řízení. To se možná někde děje, ale těžko by to mohlo být masové – všechno je veřejné, každou větší zakázku několikrát šetří ÚOHS. Těžko zakázku můžete několikanásobně předražit, když se soutěží na nejnižší cenu a přihlásit se může každý.

    Daleko pravděpodobnější je, že problémy jsou už v zadání. Státní správa je v rozkladu, takže úřady dobře vědí, že pokud má něco fungovat, musí toho co nejvíc nacpat ven, tj. o to se zakázka zvětšuje. Dál úřady nevědí, co vlastně mají chtít – tak radši poptají všechno, i hodinky s vodotryskem požadují. Protože když ten software něco nebude umět, každý bude říkat, jak je ten úřad neschopný, a bude se zjišťovat, kdo za to může. Když ten software bude umět něco navíc, nikomu to vadit nebude.

    A teď si představte, když takhle zmršené zadání dáte té státní firmě. Myslíte, že to dopadne lépe, než když se to poptává od externí firmy?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).