Hlavní navigace

Názor k aktualitě Státní zemědělský fond je v zajetí jednoho IT dodavatele, stojí ho to miliardy od Jakub - A teď si představte, že tato organizace, které...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 4. 2021 17:45

    Jakub

    A teď si představte, že tato organizace, které za rok utratí za provoz a správu IT systémů 700 milionů ročně nemá interně IT architekta. Místo toho si tuto službu kupuje externě za 10 tisíc Kč/den (asi 140 tisíc hrubého měsíčně). A důvod? Není to kvůli tomu, že by externí pracovník byl levnější nebo lepší, ale kvůli tomu, že interně by jej kvůli tabulkovým platům nezaplatili!

    Chceme dělat digitalizaci, ale nechceme zaplatil lidi. V kombinaci se způsobem, jakým se musí dělat výběrka, to pak dopadne jako na SZIF – sice jsme ušetřili pár milionů na vlastních lidech, ale platíme stovky milionů dodavatelům.

    Rizikem v oblasti strategického řízení ICT je snižování počtu odborných interních ICT pracovníků jak na SZIF, tak na MZe. Některé klíčové pozice, např. pozice hlavního architekta, byly na MZe po celé kontrolované období zajištěny z externích zdrojů.

    V systemizaci MZe nefigurovaly některé klíčové pozice z pohledu ICT, např. pozice hlavního architekta. Z toho vyplývá riziko vyvádění klíčových strategických znalostí a ucelených informací o dalším směřování ICT mimo MZe. Role hlavního architekta byla po celé kontrolované období zajištěna z externích zdrojů.

    SZIF zrušil v roce 2017 v sekci ICT celé oddělení architektury ICT, a to z důvodu dlouhodobé neschopnosti udržet a obsadit tabulková místa. Tím bylo zcela znemožněno pokračovat v řešení enterprise architektury jako celku a provázání všech jejích vrstev.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).